ßßß Cookit - przepis na Mazurek wielkanocny z bakaliami

Mazurek wielkanocny z bakaliami

nazwa

Wykonanie

Bez tego wykwintnego mazurka nie byłoby Świąt w moim domu. Towarzyszy mi od dzieciństwa. Polecam, jest bardzo smaczny, rozkosz dla podniebienia. Połączenie kruchego ciasta z bakaliami oblane gorzką czekoladą :) Przepis jest polski, pochodzi od mojej mamy, która dostała go od swojej mamy.
Składniki na ciasto:
3 żółtka
150 g mąki krupczatki
150 g mąki pszennej
200 g masła lub margaryny
1 łyżka śmietany 18% (jeśli ciasto jest za gęste)
Składniki na nadzienie:
200 g suszonych śliwek kalifornijskich
200 g rodzynek
100 g daktyli
100 g moreli
100 g fig
½ słoika skórki pomarańczowej
1 dżem z czarnej porzeczki
200 g czekolady gorzkiej
Do dekoracji:
100 g migdałów do dekoracji
część skórki pomarańczowej
Sposób przygotowania:
Przygotuj kruche ciasto: żółtka oddziel od białek. Do mąki dodaj tłuszcz, siekaj szerokim nożem z mąką, dodaj żółtka, zagnieć wszystko lub zmiksuj na gładką masę. Wstaw do lodówki na 30 min.
Następnie rozwałkuj ciasto, przyłóż wycięte z papieru jajo (z kartki A5 ) i wytnij. Powinno wyjść ok 5-6 jaj. Ułóż na dwóch blachach, wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz, aż się zarumieni około 15-20min.
Śliwki, rodzynki, daktyle, morele, figi i część skórki pomarańczowej pokrój w małą kostkę, następnie dodaj dżem oraz trochę syropu ze skórki pomarańczowej. Na wystudzone ciasto nałóż nadzienie łyżką i delikatnie rozsmaruj na upieczonym cieście. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej (na garnek z gotującą wodą nałóż talerz na którym leży czekolada). Mazurka zalej czekoladą i udekoruj migdałami, skórką pomarańczową. Gotowe! Smacznego!
Źródło:http://barbaramariawkuchni.blogspot.com/2013/03/mazurek-wielkanocny-z-bakaliami.html