Wykonanie
Bez tego wykwintnego mazurka nie byłoby Świąt w moim domu. Towarzyszy mi od dzieciństwa. Polecam, jest bardzo smaczny, rozkosz dla podniebienia. Połączenie kruchego ciasta z
bakaliami oblane
gorzką czekoladą :) Przepis jest polski, pochodzi od mojej mamy, która dostała go od swojej mamy.

Składniki na ciasto:3
żółtka150 g
mąki krupczatki150 g
mąki pszennej200 g
masła lub
margaryny1 łyżka
śmietany 18% (jeśli ciasto jest za gęste)Składniki na nadzienie:200 g suszonych
śliwek kalifornijskich200 g
rodzynek100 g
daktyli100 g
moreli100 g fig½ słoika
skórki pomarańczowej1
dżem z czarnej porzeczki200 g
czekolady gorzkiejDo dekoracji:100 g
migdałów do dekoracjiczęść
skórki pomarańczowejSposób przygotowania:Przygotuj kruche ciasto:
żółtka oddziel od
białek. Do
mąki dodaj tłuszcz, siekaj szerokim nożem z
mąką, dodaj
żółtka, zagnieć wszystko lub zmiksuj na gładką masę. Wstaw do lodówki na 30 min.Następnie rozwałkuj ciasto, przyłóż wycięte z papieru
jajo (z kartki A5 ) i wytnij. Powinno wyjść ok 5-6 jaj. Ułóż na dwóch blachach, wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz, aż się zarumieni około 15-20min.
Śliwki,
rodzynki,
daktyle,
morele,
figi i część
skórki pomarańczowej pokrój w małą kostkę, następnie dodaj
dżem oraz trochę
syropu ze
skórki pomarańczowej. Na wystudzone ciasto nałóż nadzienie łyżką i delikatnie rozsmaruj na upieczonym cieście.
Czekoladę rozpuść w kąpieli
wodnej (na garnek z gotującą
wodą nałóż talerz na którym leży
czekolada). Mazurka zalej
czekoladą i udekoruj
migdałami,
skórką pomarańczową. Gotowe! Smacznego!