Wykonanie
Tak dawno nic nie upiekłam.....Aż tu w trzydziestostopniowy upał poczułam, że dziś jest właśnie ten dzień.Dzień tarty.Pierwsze
śliwki i cudownie dojrzałe
morele wyglądały radośnie ze straganu.W myślach utkwił mi nie tak dawno publikowany przepis Liski.I tak powstała całość niezwykle smakowita:)Spód:100 g zimnego
masła2
żółtka200 g
mąki pszennej2 łyżki
śmietany 18%Masło drobno posiekaj, dodaj
mąkę,
żółtka i
śmietanę i zagniataj całość, aż składniki się połączą tworząc jednolite, plastyczne ciasto. Uformuj z ciasta kulę i
owiń ją folią spożywczą, po czym włóż do lodówki na około 30 minut.Okrągłą formę do tarty (moja 28 cm) wyklej
ciastem i wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 15 minut.Wierzch:200 g
śliwek250 g
moreli100 g
masła150 g
cukru (użyłam demerary)łyżeczka esencji waniliowej2
jajka100 ml
śmietany 18%
Na głębokiej patelni rozpuść
masło. Dosyp
cukier i karmelizuj całość przez około 10 minut. Dodaj wypestkowane
owoce i karmelizuj przez kolejne 5 minut. Zdejmij patelnię z ognia.Odsącz
owoce i wyłóż je na podpieczony spód tarty.2
jajka rozmąć ze
śmietaną, po czym powoli wlewaj je do karmelu, jednocześnie mieszając całość. Powstałą masą zalej
owoce. Zapiekaj tartę przez około 30 minut, aż wierzch się zetnie.

Słodkiego weekendu Kochani!