Wykonanie
Biszkopt: 3
jajka L3 łyżki kopiaste
cukru3 łyżki
mąki tortowej1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
wody2 łyżki
oleju1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWykonanie:
Jajka umyć i sparzyć wrzątkiem, oddzielić
białka od
żółtek. Obie
mąki przesiać razem z proszkiem do miski,wymieszać ze sobą.
Białka ubić na sztywną pianę, dodać
cukier i ubijać aż się rozpuści. Zmniejszyć obroty miksera,dodać po jednym
żółtka,
potem wodę i
olej, na końcu wsypać
mąkę i lekko wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wyłożyć na blaszkę (33x26) wyścieloną papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C.Piec do suchego patyczka ok. 20-25 minut. Wyjąć z blaszki, wystudzić, zdjąć "skórkę"z wierzchu,aby
galaretka się nie odklejała. Blaszkę, w której się piekł wyłożyć folią aluminiową i ułożyć na nią
biszkopt, wstawić do lodówki.
Galaretki:4
galaretki niebieskie1
galaretka żółtaDodatkowo:puszka
brzoskwiń w lekkim
syropie (połówki500 ml
śmietany 30 %6 łyżek
cukru pudru5 łyżeczek
żelatynyPrzygotowanie:Nasączyć
biszkopt połową
galaretki żółtej, resztę
galaretki włożyć do lodówki aby stężała.
Biszkopt włożyć do lodówki aby
galaretka w jego wnętrzu dobrze stężała.W tym czasie rozpuścić wg instrukcji na opakowaniu 2 niebieskie
galaretki. Wystudzić i poczekać aby lekko stężały (mają
mieć konsystencję lekko płynną).Wyłożyć niebieską
galaretkę na
biszkopt. Włożyć do lodówki na 20 min aby się dobrze zastygło.Rozpuścić dwie niebieskie
galaretki, ostudzić i włożyć do lodówki aby całkowicie stężały.W tym czasie osączyć i osuszyć połówki
brzoskwiń i wypełnić ich części po pestkach połową wcześniej stężałej
galaretki żółtej.
Galaretkę najlepiej pokruszyć „drapiąc” widelcem i taka właśnie wypełniać.Wypełnione połówki
brzoskwiń ułożyć na niebieskiej
galaretce- równomiernie rozłożyć na całym cieście 6 połówek. Włożyć do lodówki.Gdy dwie
galaretki niebieskie stężeją to zabrać się za robienie błękitnej pianki.
Galaretki te podrapać widelcem aby je rozdrobnić.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, przestudzić (ale musi być płynna). Ubić
śmietanę gdy jest już sztywna to dosypywać do niej
cukier partiami i miksować. Następnie dolać
żelatynę, cały czas ubijając. Dodać rozdrobnioną niebieską
galaretkę i krótko miksować, masę sprawnie wyłożyć na ciasto (najpierw masę nakładać w miejsca
między brzoskwiniami- tak jak na zdjęciu, aby później nie było pustych przestrzeni).Ciasto dobrze schłodzić w lodówce (najlepiej przez całą noc).Najlepiej zapamiętać, w którym miejscu znajdują się
brzoskwinie na cieście i
potem tak kroić żeby je przepołowić, aby w ukrojonych kawałkach był efekt zachodzącego słońca.Smacznego !