Wykonanie
Bardzo smaczny, mocno
czekoladowy, ale nie za słodki, taki w sam raz, na święta. Polecam wszystkim łakomczuchom :) Ciasto wymaga dość dużego wkładu pracy. A co najgorsze, że musi odstać w lodówce na noc, więc trzeba go przygotować dzień wcześniej. Zapewniam, że warto zaczekać na efekty. Przepis pochodzi ze szwedzkiej strony, sklepu Coop, autorką jest Sara.


Składniki: (14 - 18 porcji) patrz miarkiCiasto:1 łyżka
masła2 łyżki
tartej bułki4
jajka3 dl
cukru3 dl
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 dl
kakao100 g
masła, roztopione i ostudzone
Mus czekoladowy: ( 2 warstwy)2 dl
śmietany 36%200 g roztopionej,
gorzkiej czekolady2
jajka ( oddzielone
żółtka od
białek)1 dl
cukruWypełnienie: ( 2 warstwy)2 dl
dżemu z
malinPolewa:200 g
gorzkiej czekolady50 g
masła1 dl
śmietany 36%Forma: tortownica, 24 cmSposób przygotowania:Ciasto: Włącz piekarnik na 200° C. Wysmaruj formę do ciasta
masłem i posyp
tartą bułką. Ubij
jajka z
cukrem w misce na puszystą masę, dodaj
mąkę,
proszek do pieczenia,
kakao oraz roztopione i ostudzone
masło. Wymieszaj dobrze. Masę wlej do formy i piecz na środkowej półce w piekarniku około 25 minut. Otwórz tortownicę i zostaw ciasto, aż się ostudzi.Wyjmij ciasto delikatnie z formy i przekrój na trzy równe części, krojąc poziomo.
Mus czekoladowy: ubij
śmietanę w misce i dodaj roztopioną, lekko ostudzoną
czekoladę. Oddziel
żółtka od
białek.
Żółtka ubij z
cukrem na puszysta masę.
Białka ubij na sztywno.Wymieszaj delikatnie łyżką masę
czekoladową z
żółtkami, na końcu dodaj ubite
białka.Na pierwszą warstwę, gotowego, ostudzonego ciasta rozsmaruj połowę
dżemu i połowę
musu czekoladowego, delikatnie przykryj kolejną warstwą ciasta. Rozsmaruj drugą połowę
dżemu i musu, przykryj trzecią warstwą ciasta.Polewa:Rozpuść
czekoladę w małym garnku, dodaj
masło i
śmietanę wymieszaj drewnianą łyżką. Polej ciasto polewą i delikatnie rozsmaruj na bokach. Zostaw do ostygnięcia, a na noc włóż do lodówki. Smacznego!