ßßß Cookit - przepis na Szwedzki tort wielkanocny, czekoladowo - malinowy

Szwedzki tort wielkanocny, czekoladowo - malinowy

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczny, mocno czekoladowy, ale nie za słodki, taki w sam raz, na święta. Polecam wszystkim łakomczuchom :) Ciasto wymaga dość dużego wkładu pracy. A co najgorsze, że musi odstać w lodówce na noc, więc trzeba go przygotować dzień wcześniej. Zapewniam, że warto zaczekać na efekty. Przepis pochodzi ze szwedzkiej strony, sklepu Coop, autorką jest Sara.
Składniki: (14 - 18 porcji) patrz miarki
Ciasto:
1 łyżka masła
2 łyżki tartej bułki
4 jajka
3 dl cukru
3 dl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 dl kakao
100 g masła, roztopione i ostudzone
Mus czekoladowy: ( 2 warstwy)
2 dl śmietany 36%
200 g roztopionej, gorzkiej czekolady
2 jajka ( oddzielone żółtka od białek)
1 dl cukru
Wypełnienie: ( 2 warstwy)
2 dl dżemu z malin
Polewa:
200 g gorzkiej czekolady
50 g masła
1 dl śmietany 36%
Forma: tortownica, 24 cm
Sposób przygotowania:
Ciasto: Włącz piekarnik na 200° C. Wysmaruj formę do ciasta masłem i posyp tartą bułką. Ubij jajka z cukrem w misce na puszystą masę, dodaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz roztopione i ostudzone masło. Wymieszaj dobrze. Masę wlej do formy i piecz na środkowej półce w piekarniku około 25 minut. Otwórz tortownicę i zostaw ciasto, aż się ostudzi.Wyjmij ciasto delikatnie z formy i przekrój na trzy równe części, krojąc poziomo.
Mus czekoladowy: ubij śmietanę w misce i dodaj roztopioną, lekko ostudzoną czekoladę. Oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij z cukrem na puszysta masę. Białka ubij na sztywno.Wymieszaj delikatnie łyżką masę czekoladową z żółtkami, na końcu dodaj ubite białka.
Na pierwszą warstwę, gotowego, ostudzonego ciasta rozsmaruj połowę dżemu i połowę musu czekoladowego, delikatnie przykryj kolejną warstwą ciasta. Rozsmaruj drugą połowę dżemu i musu, przykryj trzecią warstwą ciasta.
Polewa:
Rozpuść czekoladę w małym garnku, dodaj masło i śmietanę wymieszaj drewnianą łyżką. Polej ciasto polewą i delikatnie rozsmaruj na bokach. Zostaw do ostygnięcia, a na noc włóż do lodówki. Smacznego!
Źródło:http://barbaramariawkuchni.blogspot.com/2015/04/tort-wielkanocny-czekoladowo-malinowy.html