ßßß Cookit - przepis na Pączki doskonałe Abratka (film instruktażowy)

Pączki doskonałe Abratka (film instruktażowy)

nazwa

Wykonanie

To bynajmniej nie jest nasz przepis. Jak zwykle niezastąpiony Pan Boczek wynalazł przepis Abratka (naszego Kolegi z forum wedlinydomowe.pl) na pączki idealne. Faktem jest, że nikt z nas nie ma takiej wprawy i takiego doświadczenia jak Abratek więc przygotowanie 40 pączków zajęło nam trochę czasu, ale..... było warto.
Podana niżej receptura jest stosowana w jednaj z warszawskich cukierni, a wyroby wykonane z tego ciasta są wysoko oceniane przez klientów.
Składniki - proporcje na 30-40 pączków
500 ml płynu (woda lub mleko, użyliśmy mleka)
50 - 70 g świeżych drożdży
200 g cukru
200 g masła
5 jaj całych
ok. 1,3 kg mąki (użyliśmy mąki pszennej tortowej typ 450)
szczypta soli
substancje smakowo-zapachowe (Abratek proponuje dodanie odrobiny cukru wanilinowego i ew. kilka kropel esencji migdałowej, my użyliśmy arakowej)
nadzienie (różane, wieloowocowe, lub inne - powinno być takiej gęstości, która umożliwi jego zawinięcie w cieście)
do ciasta dodaliśmy 1,5 łyżki spirytusu
Uwaga - wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
Przygotowanie
Z ciepłego płynu (ok 30 st.C), drożdży, łyżki cukru i 300 g mąki przygotowujemy rozczyn o konsystencji gęstej śmietany, który pozostawiamy do wyrośnięcia (przysypując na górze kilkumilimetrową warstwą mąki).
Następnie dodajemy cukier, jajka, sól, substancje smakowo - zapachowe oraz mąkę i wyrabiamy ciasto do uzyskania gładkiej konsystencji. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopiony, letni tłuszcz ponownie dokładnie wrabiamy, po czym odstawiamy ciasto do wyrośnięcia (ok 40 minut w cieple - można przykryć, aby nie wysychało na powierzchni).
Ciasto dzielimy na kawałki, nakładamy nadzienie, formujemy pączki owijając nadzienie ciastem. Pączki układamy na desce posypanej mąką, spłaszczamy i odstawiamy do wyrośnięcia, pączki powinny zwiększyć objętość dwukrotnie.
Smażymy (wrzucając zawinięciem do góry) w smalcu rozgrzanym do temperatury 160 - 170 st.C., do uzyskania koloru jasnobrązowego. W trakcie smażenia przewracamy pączki na drugą stronę aby doprowadzić do jednolitego koloru.
Po usmażeniu wyciągamy na siatkę lub bibułę celem odsączenia tłuszczu i "lukrujemy" lub posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2016/01/paczki-doskonae-abratka-film.html