Wykonanie
Zupa
mleczna kojarzy mi się z dzieciństwem. I nie było wtedy
musli,
płatków kukurydzianych czy słodkich chrupiących kulek...Ale była owsianka,
kasza manna czy gorące
mleko z
makaronem:-) I do tego
chleb z
dżemem...:-) Pycha!
Składniki:0,5 szkl.
płatków owsianych,2 szkl.
mleka lub
wody,
cukier (ilość wg uznania, u mnie 1 łyżeczka),1
jabłko,1 łyżeczka
masła,
cukier do zapiekania
jabłek,pierniki,
żurawina suszona.Przygotowanie:
Płatki gotować na
mleku lub wodzie z dodatkiem
cukru około 8-10 minut. W tym czasie zapiec z
masłem obrane i pokrojone w cząstki
jabłko. Przed zapiekaniem obsypać
owoce cukrem. Wyjąć gdy się zarumienią. Owsiankę przełożyć do kubka/miski, dodać na wierzch
jabłka,
żurawinę i pokruszone pierniki. Zajadać:-)!