Wykonanie
Hej :)Już drugi raz miałam przyjemność przygotować post na bloga TyTuUrzadzisz.pl :) (informacje o pierwszym
poście tutaj -> Karlssons påskkaka / Wielkanocne ciasto Karlssona ).Tym razem tematem przewodnim było „Szwedzkie śniadanie”. Mam nadzieję, że przepisy przypadną Wam do gustu :)…Hi :)For the second
time I got an opportunity to write a post for TyTuUrzadzisz.pl :) (info about the first
time here -> Karlssons påskkaka / Karlsson’s Easter
Cake).This
time the main subject was „Swedish breakfast”. Hope you’ll like the recipes :)
GrötSkładniki:100ml
płatków owsianych250ml
wodymus jabłkowy/lingonsylt
mlekoPłatki z
wodą umieść w rondelku.Gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż zmienią się w gęstą masę.Przełóż ją na środek głębokiego talerza, na wierzch nałóż mus z
jabłek lub lingon. Dookoła nalej
mleko.…GrötIngredients:100ml oatmeal250ml waterapple muss/lingonsyltmilkPut oatmeal and water into a small pan.Cook on a small heat, stirring constantly, until it turns into a dense
massPut it in the middle of a soup-
plate, put apple muss or lingon on top.
Pour milk around them.Bon appetit! :)
Mus jabłkowySkładniki:2 średniej wielkości
jabłka (ok. 0,5kg)1 łyżka
cukruWoda (3 łyżki + 100ml)
Jabłka umyj, obierz ze skórki i podziel na cząstki wycinając gniazda nasienne.Przełóż na patelnię, podlej 3 łyżkami
wody, posyp
cukrem i postaw na średnim ogniuDuś mieszając i „rozdziabując” (przy pomocy np. drewnianej łyżki) do momentu, aż
cukier zacznie gęstnieć z
sokiem i poczujesz przyjemny, lekko karmelowy zapachWlej pozostałą
wodę, wymieszajGotuj aż osiągniesz pożądaną, muso-podobną i dość gęstą konsystencję z małymi kawałkami
jabłekPrzełóż na głęboki talerz, żeby mus wystygł (mieszaj co jakiś czas – wtedy proces będzie trwał krócej)Gdy osiągnie już temperaturę, przy której będzie mógł trafić do lodówki, przykryj go folią spożywczą tak, żeby dotykała powierzchni – dzięki temu nie obeschnieWstaw mus do lodówki i zjedz na śniadanie następnego dniaSmacznego! :)…Apple mussIngredients:2 middle-size apples (about 0 , 5 kg)1 tbsp of sugarwater (3 tbsp + 100ml)Wash the apples, peel them and cut into pieces cutting off the seedsput them in a pan, add 3 tbsp of water, sprinkle with sugar and put on a medium-high heatsimmer them stirring and smashing (with a
wood spoon) until sugar and juice of the apples start to get thick and you smell nice, caramel scentadd the remaining water, mixcook until you get a nice, muss-like and quite thick consistency with small pieces of fruitsput apple muss onto a
plate to cool (mix once in a while so it stop being hot faster)when it gets into a temperature that your fridge can handle ;) cover it with cling filmput the muss into the fridge and eat for breakfast on the next dayBon appetit! :)