ßßß Cookit - przepis na S dla TyTuUrzadzisz.pl (IKEA) – Szwedzkie śniadanie / Swedish breakfast

S dla TyTuUrzadzisz.pl (IKEA) – Szwedzkie śniadanie / Swedish breakfast

nazwa

Wykonanie

Hej :)
Już drugi raz miałam przyjemność przygotować post na bloga TyTuUrzadzisz.pl :) (informacje o pierwszym poście tutaj -> Karlssons påskkaka / Wielkanocne ciasto Karlssona ).
Tym razem tematem przewodnim było „Szwedzkie śniadanie”. Mam nadzieję, że przepisy przypadną Wam do gustu :)

Hi :)
For the second time I got an opportunity to write a post for TyTuUrzadzisz.pl :) (info about the first time here -> Karlssons påskkaka / Karlsson’s Easter Cake).
This time the main subject was „Swedish breakfast”. Hope you’ll like the recipes :)
Gröt
Składniki:
100ml płatków owsianych
250ml wody
mus jabłkowy/lingonsylt
mleko
Płatki z wodą umieść w rondelku.
Gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż zmienią się w gęstą masę.
Przełóż ją na środek głębokiego talerza, na wierzch nałóż mus z jabłek lub lingon. Dookoła nalej mleko.

Gröt
Ingredients:
100ml oatmeal
250ml water
apple muss/lingonsylt
milk
Put oatmeal and water into a small pan.
Cook on a small heat, stirring constantly, until it turns into a dense mass
Put it in the middle of a soup-plate, put apple muss or lingon on top. Pour milk around them.
Bon appetit! :)
Mus jabłkowy
Składniki:
2 średniej wielkości jabłka (ok. 0,5kg)
1 łyżka cukru
Woda (3 łyżki + 100ml)
Jabłka umyj, obierz ze skórki i podziel na cząstki wycinając gniazda nasienne.
Przełóż na patelnię, podlej 3 łyżkami wody, posyp cukrem i postaw na średnim ogniu
Duś mieszając i „rozdziabując” (przy pomocy np. drewnianej łyżki) do momentu, aż cukier zacznie gęstnieć z sokiem i poczujesz przyjemny, lekko karmelowy zapach
Wlej pozostałą wodę, wymieszaj
Gotuj aż osiągniesz pożądaną, muso-podobną i dość gęstą konsystencję z małymi kawałkami jabłek
Przełóż na głęboki talerz, żeby mus wystygł (mieszaj co jakiś czas – wtedy proces będzie trwał krócej)
Gdy osiągnie już temperaturę, przy której będzie mógł trafić do lodówki, przykryj go folią spożywczą tak, żeby dotykała powierzchni – dzięki temu nie obeschnie
Wstaw mus do lodówki i zjedz na śniadanie następnego dnia
Smacznego! :)

Apple muss
Ingredients:
2 middle-size apples (about 0 , 5 kg)
1 tbsp of sugar
water (3 tbsp + 100ml)
Wash the apples, peel them and cut into pieces cutting off the seeds
put them in a pan, add 3 tbsp of water, sprinkle with sugar and put on a medium-high heat
simmer them stirring and smashing (with a wood spoon) until sugar and juice of the apples start to get thick and you smell nice, caramel scent
add the remaining water, mix
cook until you get a nice, muss-like and quite thick consistency with small pieces of fruits
put apple muss onto a plate to cool (mix once in a while so it stop being hot faster)
when it gets into a temperature that your fridge can handle ;) cover it with cling film
put the muss into the fridge and eat for breakfast on the next day
Bon appetit! :)
Źródło:http://sweetworldofs.pl/2013/11/13/s-dla-tytuurzadzisz-pl-ikea-szwedzkie-sniadanie