Propozycja śniadaniowa - popularna owsianka tym razem z jabłkami, żurawiną i cynamonem. Owsiankę w takim wydaniu można wzbogacić o posiekane orzechy włoskie.Składniki na 4 porcje:1,5 szklanki płatków owsianych1 szklanka mleka1 i 3/4 szklanki wody0,5 szklanki śmietanki 18% (słodkiej)2 łyżki cukruszczypta soliWszystkie składniki umieścić w garnuszku i zagotować. Gotować na minimalnej mocy palnika przez około 5 minut lub do zgęstnienia płatków, często mieszając. W razie potrzeby wydłużyć czas gotowania lub dolać wody (zależy od indywidualnych preferencji).4 nieduże jabłka2 łyżki masła3 łyżki cukru (lub wedle uznania)duża szczypta cynamonu1,5 łyżki suszonej żurawinyJabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na plasterki.Na patelni rozgrzać masło. Dodać plasterki jabłek i podsmażać przez 5 minut lub do zmięknięcia jabłek. Dodać cukier, cynamon i smażyć przez 2 minuty. Dodać suszoną żurawinę i wymieszać.Nakładać do miseczek porcje owsianki, na wierzch wykładać podsmażone jabłka.Smacznego :-).