Wykonanie
Płatki owsiane to super produkt, który powinien być jedzony jak najczęściej. Zjedzone na śniadanie, dzięki sporej zawartości błonnika, są wolno trawione i tym samym pomagają nam dotrwać bez wilczego głodu do następnego posiłku.Ważne to jest szczególnie dla osób chorych na cukrzycę i odchudzających się, nie występują skoki poziomu
cukru, a co za tym idzie dłużej jesteśmy syci. O zdrowotnych walorach owsianki piszą tutaj . W moim domu lubimy taką na gęsto z
żurawiną lub
rodzynkami, ewentualnie w poszukiwaniu nowych smaków testujemy inne nowe połączenia.Tym razem do
żurawiny w ramach testu dołączyły popularne obecnie
owoce goji i nasiona chia . Jeśli chodzi o mój smak to chia mi odpowiada, a do goji nie
mogę się jakoś przekonać (chociaż wizualnie zachęca bardziej). Na co dzień pozostanę jednak przy płatkach owsianych z
żurawiną, takie mi smakują najbardziej.
Składniki:1/2 szklanki zwykłych suchych
płatków owsianych3 łyżki
suszonej żurawiny1 łyżka
owoców goji1 łyżeczka suszonych ziaren chia1 szklanka
mleka lub 1/2 szklanki
mleka i 1/2 szklanki
wodyPrzygotowanie:
Mleko lub
mleko z
wodą zagotować, dodać
płatki owsiane (najlepiej takie zwykłe, gdyż górskie za bardzo się rozgotowują). Gotować na wolnym ogniu około 10 minut, co pewien czas mieszając, gdy
płatki zmiękną zdjąć je z palnika. Dodać
żurawinę i nasiona chia, przykryć i odstawić na około 2 minuty,
płatki i nasiona wchłoną cały płyn. W zależności od jakości
płatków, czasami jest konieczność dodania większej ilości gorącej
wody.
Owoce goji namoczyć w niewielkiej ilości gorącej
wody na 2 -3 minuty, odcedzić i dodać do ugotowanych
płatków.Tak jak widać na zdjęciu, z przepisu wychodzi gęsta owsianka, więc osoby lubiące rzadszą powinny gotować na większej ilości płynu. Dodam jeszcze, że na samym
mleku płatki szybciej się rozgotowują, dodanie
wody pomaga płatkom zachować strukturę. Bywa, że mam ochotę na sam smak
płatków, wtedy gotuję je na samej wodzie z odrobiną
cukru trzcinowego.