Wykonanie
Sałatka początkowo wybrana z menu przez B. w jednym z wrocławskich miejsc obiadowych, następnie dostrzeżona moim bacznym
okiem i ze smakiem zjedzona :) Według mnie świetnie nadaje się i jako lekki obiad i jako propozycja na kolację. Ostatnio postanowiłam odtworzyć ją w domu. Wydaje mi się, że przypomniałam sobie wszystkie składniki. Jeżeli nie to proszę Cię B. o poprawkę w komentarzu :) Sos z przepisu można zastąpić również
jogurtem naturalnym z małym dodatkiem
musztardy i
bazylia (taka wersja light).Składniki:-
sałata lodowa (oryginalnie
kapusta pekińska)-
piersi z kurczaka (3 sztuki)-
suszone pomidory (mały słoiczek)-
ser gorgonzola (100 g)-
słonecznik łuskany-
sól,
pieprz-
sos musztardowy (zajrzyj tutaj)(użyłam
śmietany 18 % ,
musztardy sarepskiej,
bazylii suszonej)Przygotowanie:
Kurczaka pokroić na kawałki (rozmiar według uznania), dodać
sól,
pieprz i usmażyć na patelni. Ja wykorzystałam patelnię "grillową" z rowkami, dzięki
czemu nie musiałam używać żadnego tłuszczu.
Sałatę drobimy na listki.
Suszone pomidory i
ser gorgonzola kroimy na mniejsze kawałki.Układamy na talerzach w kolejności:
sałata,
kurczak,
ser,
pomidory. Całość polewamy wcześniej przygotowanym (podgrzanym)
sosem musztardowym i posypujemy obficie
słonecznikiem. Jako dodatek proponuję
ziołowe tosty. I już gotowe, a nie mówiłam, że to proste?