ßßß
Składniki cytujeChleb z czekoladą i rodzynkami, drożdżowy, na zaczynie (poolish) na poolish :2 g świeżych drożdży (lub 1 g czyli ¼ łyżeczki suchych)125 g / 125 ml ciepłej wody125 g mąki pszennej (T55)ciasto właściwe :300 g mąki pszennej (u mnie T820)5 g (1 łyżeczka) soli2 g świeżych drożdży (lub 1 g czyli ¼ łyżeczki suchych)ok. 220 – 240 ml ciepłej wody80 g (2/3 szkl) chipsów czekoladowych (pół słodkich) –u mnie 1/3 szklanki200 g (1 1/3 szklanki) rodzynek koryntek ( u mnie mieszanka rodzynek, żurawiny, miechunki, jagody goji i suszonych kostek kokosowych)20 g (2 ½ łyżki) gorzkiego kakaoW przeddzień pieczenia przygotować poolish (wieczorem, na poranne pieczenie, lub ewentualnie rano – na pieczenie popołudniowe) :1. W misie dokładnie wymieszać drożdże z wodą (125 ml); dodać mąkę (125 g) i ponownie dokładnie wymieszać. Szczelnie przykryć i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej.2. Następnego dnia wymieszać rodzynki i chipsy czekoladowe. W drugiej misce wymieszać mąkę, sól i kakao.3. Wymieszać drożdże z wodą.4. Dodać rozmieszane drożdże do zaczynu (poolish), następnie dodać suche składniki i dobrze wymieszać.5. Przykryć i odstawić na 10 min.Ciasto możemy również wyrobić mikserem – najpierw 2-3 minuty na pierwszym biegu, a następnie ok. 4 minuty na drugim biegu (mój dopisek)7. Przykryć misę i odstawić na 10 minut.8. Powtórzyć etap 6 + 7 dwa razy, następnie ponownie etap 6. Przykryć misę i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę.9. Gdy ciasto podwoiło objętość – odgazować je (uderzamy pięścią w jego środek).10. Wyrośnięte ciasto umieścić na lekko umączonym blacie.11. Podzielić ciasto na 2 równe części i uformować z nich kule.12. Wysypać mąką podłużny koszyk do wyrastania chleba i umieścić w nim kulki ciasta, blisko siebie, tak by połączyły się podczas rośnięcia.13. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość – w zależności od tego, jak mocny jest nasz zakwas (oraz w zależności od temperatury) może to zająć od 3 do 6 godzin.14. Ok. 20 minut przed planowanym pieczeniem, nagrzać piekarnik do 240st., na spodzie umieścić naczynie, do którego wlejemy wodę (przygotować szklankę wody) - ja zamiast tego pryskam wnętrze piekarnika tuż przed i po wstawieniu chleba15. Gdy ciasto podwoi już objętość, przekładamy je na łopatę lub na papier do pieczenia, posypujemy wierzch mąką i nacinamy.16. Przekładamy na rozgrzaną blachę (lub kamień), wlewamy wodę do przygotowanego naczynia i obniżamy temperaturę do 220st.17. Pieczemy ok. 30 – 35 minut, aż chleb będzie ładnie brązowy.18. By sprawdzić, czy jest on odpowiednio upieczony, stukamy w spód chleba – ma on wydawać ‘głuchy’ odgłos.Studzimy na kratce.



Piekły ze mną :Justyna z blogu Mama i pomocnicyMałgosia z blogu Smaki AlzacjiJoanna z blogu Różowa kuchniaMonika z blogu Niezapomniane smakiDobrawa z blogu Bona ApetitaŁucja z blogu Fabryka Kulinarnych InspiracjiMarta z fbJustyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy