ßßß Cookit - przepis na Chleb z czekoladą , kokosem , miechunką i jagodami goji

Chleb z czekoladą , kokosem , miechunką i jagodami goji

nazwa

Wykonanie

Kolejny wypiek z serii " Wypiekanie na śniadanie " tylko, że tym razem nie było to dla mnie takie proste jak myślałam, piekłam 2 razy, a i pokuszę się o 3. Za pierwszym razem chlebek cudnie urósł by nagle opaść i mimo tego już w piekarniku nie urósł ponownie, ale był pyszny. Nie poddając się tak łatwo postanowiłam zrobić go po raz drugi i tym razem pięknie urósł i przy przenoszeniu opadł, ale lekko podrósł. I w sumie chyba powoli rozumie dlaczego, ale to stwierdzę w 100 % jak upiekę go po raz 3 :D. To się nazywa upór walka z chlebem może w końcu zwyciężę ;). Przepis pochodzi ze strony Bea w kuchni, nie mając zakwasu upiekłam go na zaczynie drożdżowym.
Składniki cytuje
Chleb z czekoladą i rodzynkami, drożdżowy, na zaczynie (poolish) na poolish :
2 g świeżych drożdży (lub 1 g czyli ¼ łyżeczki suchych)
125 g / 125 ml ciepłej wody
125 g mąki pszennej (T55)
ciasto właściwe :
300 g mąki pszennej (u mnie T820)
5 g (1 łyżeczka) soli
2 g świeżych drożdży (lub 1 g czyli ¼ łyżeczki suchych)
ok. 220 – 240 ml ciepłej wody
80 g (2/3 szkl) chipsów czekoladowych (pół słodkich) –u mnie 1/3 szklanki
200 g (1 1/3 szklanki) rodzynek koryntek ( u mnie mieszanka rodzynek, żurawiny, miechunki, jagody goji i suszonych kostek kokosowych)
20 g (2 ½ łyżki) gorzkiego kakao
W przeddzień pieczenia przygotować poolish (wieczorem, na poranne pieczenie, lub ewentualnie rano – na pieczenie popołudniowe) :
1. W misie dokładnie wymieszać drożdże z wodą (125 ml); dodać mąkę (125 g) i ponownie dokładnie wymieszać. Szczelnie przykryć i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej.
2. Następnego dnia wymieszać rodzynki i chipsy czekoladowe. W drugiej misce wymieszać mąkę, sól i kakao.
3. Wymieszać drożdże z wodą.
4. Dodać rozmieszane drożdże do zaczynu (poolish), następnie dodać suche składniki i dobrze wymieszać.
5. Przykryć i odstawić na 10 min.
Ciasto możemy również wyrobić mikserem – najpierw 2-3 minuty na pierwszym biegu, a następnie ok. 4 minuty na drugim biegu (mój dopisek)
7. Przykryć misę i odstawić na 10 minut.
8. Powtórzyć etap 6 + 7 dwa razy, następnie ponownie etap 6. Przykryć misę i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę.
9. Gdy ciasto podwoiło objętość – odgazować je (uderzamy pięścią w jego środek).
10. Wyrośnięte ciasto umieścić na lekko umączonym blacie.
11. Podzielić ciasto na 2 równe części i uformować z nich kule.
12. Wysypać mąką podłużny koszyk do wyrastania chleba i umieścić w nim kulki ciasta, blisko siebie, tak by połączyły się podczas rośnięcia.
13. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość – w zależności od tego, jak mocny jest nasz zakwas (oraz w zależności od temperatury) może to zająć od 3 do 6 godzin.
14. Ok. 20 minut przed planowanym pieczeniem, nagrzać piekarnik do 240st., na spodzie umieścić naczynie, do którego wlejemy wodę (przygotować szklankę wody) - ja zamiast tego pryskam wnętrze piekarnika tuż przed i po wstawieniu chleba
15. Gdy ciasto podwoi już objętość, przekładamy je na łopatę lub na papier do pieczenia, posypujemy wierzch mąką i nacinamy.
16. Przekładamy na rozgrzaną blachę (lub kamień), wlewamy wodę do przygotowanego naczynia i obniżamy temperaturę do 220st.
17. Pieczemy ok. 30 – 35 minut, aż chleb będzie ładnie brązowy.
18. By sprawdzić, czy jest on odpowiednio upieczony, stukamy w spód chleba – ma on wydawać ‘głuchy’ odgłos.
Studzimy na kratce.
Piekły ze mną :
Justyna z blogu Mama i pomocnicy
Małgosia z blogu Smaki Alzacji
Joanna z blogu Różowa kuchnia
Monika z blogu Niezapomniane smaki
Dobrawa z blogu Bona Apetita
Łucja z blogu Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Marta z fb
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/03/chleb-z-czekolada-kokosem-miechunka-i.html