Wykonanie
Kolejny wypiek z
serii " Wypiekanie na śniadanie " tylko, że tym razem nie było to dla mnie takie proste jak myślałam, piekłam 2
razy, a i pokuszę się o 3. Za pierwszym razem chlebek cudnie urósł by nagle opaść i mimo tego już w piekarniku nie urósł ponownie, ale był pyszny. Nie poddając się tak łatwo postanowiłam zrobić go po raz drugi i tym razem pięknie urósł i przy przenoszeniu opadł, ale lekko podrósł. I w
sumie chyba powoli rozumie dlaczego, ale to stwierdzę w 100 % jak upiekę go po raz 3 :D. To się nazywa
upór walka z
chlebem może w końcu zwyciężę ;). Przepis pochodzi ze strony Bea w kuchni, nie mając zakwasu upiekłam go na zaczynie
drożdżowym.
Składniki cytuje
Chleb z
czekoladą i
rodzynkami,
drożdżowy, na zaczynie (poolish) na poolish :2 g świeżych
drożdży (lub 1 g czyli ¼ łyżeczki suchych)125 g / 125 ml ciepłej
wody125 g
mąki pszennej (T55)ciasto właściwe :300 g
mąki pszennej (u mnie T820)5 g (1 łyżeczka)
soli2 g świeżych
drożdży (lub 1 g czyli ¼ łyżeczki suchych)ok. 220 – 240 ml ciepłej
wody80 g (2/3 szkl)
chipsów czekoladowych (pół słodkich) –u mnie 1/3 szklanki200 g (1 1/3 szklanki)
rodzynek koryntek ( u mnie mieszanka
rodzynek,
żurawiny, miechunki,
jagody goji i suszonych kostek
kokosowych)20 g (2 ½ łyżki) gorzkiego
kakaoW przeddzień pieczenia przygotować poolish (wieczorem, na poranne pieczenie, lub ewentualnie rano – na pieczenie popołudniowe) :1. W misie dokładnie wymieszać
drożdże z
wodą (125 ml); dodać
mąkę (125 g) i ponownie dokładnie wymieszać. Szczelnie przykryć i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej.2. Następnego dnia wymieszać
rodzynki i
chipsy czekoladowe. W drugiej misce wymieszać
mąkę,
sól i
kakao.3. Wymieszać
drożdże z
wodą.4. Dodać rozmieszane
drożdże do zaczynu (poolish), następnie dodać suche składniki i dobrze wymieszać.5. Przykryć i odstawić na 10 min.Ciasto możemy również wyrobić mikserem – najpierw 2-3 minuty na pierwszym biegu, a następnie ok. 4 minuty na drugim biegu (mój dopisek)7. Przykryć misę i odstawić na 10 minut.8. Powtórzyć etap 6 + 7 dwa
razy, następnie ponownie etap 6. Przykryć misę i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę.9. Gdy ciasto podwoiło objętość – odgazować je (uderzamy pięścią w jego środek).10. Wyrośnięte ciasto umieścić na lekko umączonym blacie.11. Podzielić ciasto na 2 równe części i uformować z nich kule.12. Wysypać
mąką podłużny koszyk do wyrastania
chleba i umieścić w nim kulki ciasta, blisko siebie, tak by połączyły się podczas rośnięcia.13. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość – w zależności od tego, jak mocny jest nasz zakwas (oraz w zależności od temperatury) może to zająć od 3 do 6 godzin.14. Ok. 20 minut przed planowanym pieczeniem, nagrzać piekarnik do 240st., na spodzie umieścić naczynie, do którego wlejemy
wodę (przygotować szklankę
wody) - ja zamiast tego pryskam wnętrze piekarnika tuż przed i po wstawieniu
chleba15. Gdy ciasto podwoi już objętość, przekładamy je na łopatę lub na papier do pieczenia, posypujemy wierzch
mąką i nacinamy.16. Przekładamy na rozgrzaną blachę (lub kamień), wlewamy
wodę do przygotowanego naczynia i obniżamy temperaturę do 220st.17. Pieczemy ok. 30 – 35 minut, aż
chleb będzie ładnie brązowy.18. By sprawdzić, czy jest on odpowiednio upieczony, stukamy w spód
chleba – ma on wydawać ‘głuchy’ odgłos.Studzimy na kratce.
Piekły ze mną :Justyna z blogu Mama i pomocnicyMałgosia z blogu Smaki AlzacjiJoanna z blogu Różowa kuchniaMonika z blogu Niezapomniane smakiDobrawa z blogu
Bona ApetitaŁucja z blogu Fabryka Kulinarnych Inspiracji
Marta z fbJustyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy