Wykonanie
Propozycją Lutowej Piekarni jest
chleb czekoladowy i to w dwóch wersjach. Chociaż, ostatnio zaprzyjaźniłam się z zakwasem, tym razem wybrałam
chleb na drożdżach. Zamiast
rodzynek dałam
żurawinę, bo jak zwykle w trakcie, okazało się że
rodzynek brak. Ciasto wyrabiało się bardzo dobrze i szybko rosło.
Chleb jest całkowicie wytrawny i wspaniale pasuje do
białego sera z
miodem. Niebo w gębie. Dziękuję wszystkim, którzy razem ze mną upiekli ten
chleb:)Jest to także moja propozycja do
Czekoladowego tygodnia :)

Składniki na poolish :2 g świeżych (lub 1 g czyli ¼ łyżeczki suchych)
drożdży125 g / 125 ml ciepłej
wody125 g
mąki pszennej (T55)Składniki na ciasto właściwe :300 g
mąki pszennej (T55)5 g (1 łyżeczka)
soli2 g świeżych (lub 1 g czyli ¼ łyżeczki suchych)
drożdżyok. 220 – 240 ml ciepłej
wody80 g (2/3 szkl)
chipsów czekoladowych (pół słodkich)200 g (1 1/3 szklanki)
rodzynek koryntek20 g (2 ½ łyżki) gorzkiego
kakaoW przeddzień pieczenia przygotować poolish (wieczorem, na poranne pieczenie, lub rano – na pieczenie popołudniowe) :W misie dokładnie wymieszać
drożdże z
wodą (125 ml); dodać
mąkę (125 g) i ponownie dokładnie wymieszać. Przykryć i pozostawić na noc w temperaturze pokojowej. Następnego dnia wymieszać
rodzynki i
chipsy czekoladowe. W drugiej misce wymieszać
mąkę,
sól i
kakao. Wymieszać
drożdże z
wodą. Dodać rozmieszane
drożdże do zaczynu (poolish), następnie dodać suche składniki i dobrze wymieszać. Przykryć i odstawić na 10 min. Po 10 minutach – wyrabiamy ciasto : chwytamy porcję ciasta z brzegu, lekko naciągamy i przyciskamy w środek ciasta; lekko obracamy misę i powtarzamy tę czynność z kolejnym brzegiem ciasta. Powtarzamy składanie 8
razy, co powinno nam zająć ok. 10 sekund, po czym ciasto powinno zmienić strukturę – bardziej sprężyste, stawiające
opór.Ciasto możemy również wyrobić mikserem – najpierw 2-3 minuty na pierwszym biegu, a nastepnie ok. 4 minuty na drugim biegu . Przykryć misę i odstawić na 10 minut. Powtórzyć etap 6 + 7 dwa
razy, następnie ponownie etap 6. Przykryć misę i odstawić do wyrośnięcia na1 godzinę. Gdy ciasto podwoiło objętość – odgazować je (uderzamy pięścią w jego środek). Wyrośnięte ciasto umieścić na lekko umączonym blacie. Podzielić ciasto na 2 równe części i uformować z nich kule. Wysypać
mąką podłużny koszyk do wyrastania
chleba i umieścić w nim kulki ciasta, blisko siebie, tak by połączyły się podczas rośnięcia. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość – w zależności od tego, jak mocny jest nasz zakwas (oraz w zależności od temperatury) może to zająć od 3 do 6 godzin). Ok. 20 minut przed planowanym pieczeniem, nagrzać piekarnik do 240st., na spodzie umieścić naczynie, do którego wlejemy
wodę (przygotować szklankę
wody). Gdy ciasto podwoi już objętość, przekładamy je na łopatę lub na papier do pieczenia, posypujemy wierzch
mąką i nacinamy. Przekładamy na rozgrzaną blachę (lub kamień), wlewamy
wodę do przygotowanego naczynia i obniżamy temperaturę do 220st. Pieczemy ok. 30 minut, aż
chleb będzie ładnie brązowy. By sprawdzić, czy jest on odpowiednio upieczony, stukamy w spód
chleba – ma on wydawać ‘głuchy’ odgłos.Smacznego:)