Wykonanie
Niezastąpiony w kuchni, dodaje się go do
sosów i innych potraw.Ciemny kolor i wspaniały aromat uzyskujemy w wyniku zrumienienia
mięsa w piekarniku. Warto go przygotować i zamrozić, gdyż jego wykonanie jest trochę pracochłonne i czasochłonne za razem. Ja użyłam go jako podstawę do francuskiej zupy cebulowej, którą uwielbiam. Przepis już niebawem ;).

Składniki na 2 L1 , 5 kg porcji rosołowych lub skrzydełek pociętych na kawałki2 łyżki
oleju rzepakowego1 mała
cebula pokrojona na grubą kostkęmała
marchew, pokrojona na grube kawałkimała łodyga
selera, grubo posiekana4 gałązki
tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego6 ziarenek
pieprzuliść laurowyOpis wykonania:Piekarnik nagrzewamy do 220 C, kawałki pokrojonej porcji lub skrzydełek rozkładamy na blaszce tak by zbytnio się nie stykały. Pieczemy przez 30 minut po czym obracamy i pieczemy kolejne 20 minut.W dużym garnku rozgrzewamy
olej wrzucamy
cebulę,
marchew,
seler i podsmażamy przez kilka minut, aż warzywa się zrumienią. Zdejmujemy garnek z ognia, przekładamy do niego upieczone kawałki
kurczaka.Wylewamy pozostały na blaszce tłuszcz, blachę umieszczamy na palniku, wlewamy szklankę
wody i zdrapujemy resztki z blachy. Całość przelewamy do garnka, dolewamy
wody tak, aby
woda przykryła wszystkie składniki. Dodajemy
tymianek i
listek laurowy, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Gotujemy na małym ogniu od 3 - 6 godzin, w razie potrzeby uzupełniamy
wodę i ściągamy szumowiny.Po ugotowaniu przecedzamy
wywar przez lnianą ściereczkę, dokładnie usuwamy tłuszcz, najłatwiejsza metodą jest wystudzenie
wywaru i włożenie go do lodówki. Tłuszcz stwardnieje i łatwo usuniemy go łyżką.Do przygotowania
wywaru nie stosujemy
soli ;) tak nie zapomniałam o niej.Możemy go spokojnie zamrozić - czas spożycia do 3 miesięcy, w lodówce do 3 dni.


