ßßß Cookit - przepis na Rolada z piersi indyka w galarecie

Rolada z piersi indyka w galarecie

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczna rolada w galarecie, nadziewana mięsem mielonym z morelami, lepsza niż kupne wędliny :).
Składniki :
1,3 kg fileta z indyka
50 dag mięsa mielonego z łopatki
10 dag suszonych moreli
1 łyżka masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 ząbki czosnku
1i 1/2 szklanki bulionu drobiowego
3 łyżeczki żelatyny
sól, pieprz czarny
Opis wykonania :
1. Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy masło, posiekane morele i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wyrabiamy.
2. Filet myjemy, osuszamy, lekko rozkrawamy i rozbijamy by uzyskać ładny kształt by dobrze zawinąć roladę.
3. Mięso nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Na płacie rozkładamy masę z mięsa mielonego, zwijamy roladę i obwiązujemy nicią.
4. Roladę umieszczamy w brytfance podlewamy 1/4 szklanki wody, przykrywamy pokrywką. Pieczemy około 70 minut w 200 C.
5. Roladę po upieczeniu przekładamy na talerz i studzimy najlepiej pozostawić ją na całą noc.
6. Roladę kroimy na plastry, układamy na półmisku, żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej wody dodajemy do gorącego bulionu, mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Studzimy.
7. Gdy galaretka będzie już tężeć zalewamy mięso na półmisku.
źródło : Mięsa na zimno - sprawdzone przepisy
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2014/01/rolada-z-piersi-indyka-w-galarecie.html