Wykonanie
Bardzo smaczna rolada w galarecie, nadziewana
mięsem mielonym z
morelami, lepsza niż kupne
wędliny :).
Składniki :1,3 kg
fileta z indyka50 dag
mięsa mielonego z
łopatki10 dag
suszonych moreli1 łyżka
masła2 łyżki posiekanej
natki pietruszki3 ząbki
czosnku1i 1/2 szklanki
bulionu drobiowego3 łyżeczki
żelatynysól,
pieprz czarnyOpis wykonania :1.
Mięso mielone doprawiamy
solą i
pieprzem, dodajemy
masło, posiekane
morele i
natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wyrabiamy.2. Filet myjemy, osuszamy, lekko rozkrawamy i rozbijamy by uzyskać ładny kształt by dobrze zawinąć roladę.3.
Mięso nacieramy przeciśniętym przez praskę
czosnkiem,
solą i
pieprzem. Na płacie rozkładamy masę z
mięsa mielonego, zwijamy roladę i obwiązujemy nicią.4. Roladę umieszczamy w brytfance podlewamy 1/4 szklanki
wody, przykrywamy pokrywką. Pieczemy około 70 minut w 200 C.5. Roladę po upieczeniu przekładamy na talerz i studzimy najlepiej pozostawić ją na całą noc.6. Roladę kroimy na plastry, układamy na półmisku,
żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej
wody dodajemy do gorącego
bulionu, mieszamy do rozpuszczenia
żelatyny. Studzimy.7. Gdy
galaretka będzie już tężeć zalewamy
mięso na półmisku.
źródło :
Mięsa na zimno - sprawdzone przepisyJustyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy