ßßß Cookit - przepis na Bułgarska kebabczeta z grilla

Bułgarska kebabczeta z grilla

nazwa

Wykonanie

Kontunuacja tygodnia bułgarskiego z lekkim poślizgiem. ;)
Uwielbiam tego typu przysmaki z grilla.
Żadna kiełbasa nie będzie tak smakować, a przygotowanie mięsa na to danie to dosłownie chwila.
300g mielonego mięsa wołowego (u mnie łopatka)
100g mielonej łopatki wieprzowej
1 szklanka wody
pół łyżeczki kminku mielonego
1 łyżka czosnku niedźwiedziego
1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
Obydwa rodzaje mięsa mielonego mieszamy z przyprawami i ziołami z listy oraz szklanką wody.
Dobrze wyrabiamy prze kilka chwil i odstawiamy w misce do lodówki, najlepiej na całą noc.
Gdy wybieramy się następnego dnia na grilla, jest to świetne rozwiązanie.
Można przygotować potrawę wcześniej i zupełnie nie przejmować się nią z rana, gdy szykujemy się do wyjścia.
Pakujemy mięso do pojemnika z pokrywką i ruszamy w trasę.
Na miejscu tworzymy "kiełbaski" i wrzucamy na rozgrzanego grilla.
Ot, cała filozofia!
Oczywiście można usmażyć je także na patelni, ale z doświadczenia wiem, że nie będą tak pyszne, jak te okadzone grillowym dymem.
Podajemy z sałatką z sałaty lodowej, papryki, kukurydzy i oliwek w sosie winegret oraz ajwarem.
:)
Źródło:http://bialaglowka.blogspot.com/2015/06/bugarska-kebabczeta-z-grilla.html