Wykonanie
Kontunuacja tygodnia bułgarskiego z lekkim poślizgiem. ;)Uwielbiam tego typu przysmaki z grilla.Żadna
kiełbasa nie będzie tak smakować, a przygotowanie
mięsa na to danie to dosłownie chwila.300g
mielonego mięsa wołowego (u mnie
łopatka)100g mielonej
łopatki wieprzowej1 szklanka
wodypół łyżeczki
kminku mielonego1 łyżka
czosnku niedźwiedziego1 łyżka posiekanej świeżej
natki pietruszki1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
pieprzu czarnego mielonegoObydwa rodzaje
mięsa mielonego mieszamy z
przyprawami i
ziołami z listy oraz szklanką
wody.Dobrze wyrabiamy prze kilka chwil i odstawiamy w misce do lodówki, najlepiej na całą noc.Gdy wybieramy się następnego dnia na grilla, jest to świetne rozwiązanie.Można przygotować potrawę wcześniej i zupełnie nie przejmować się nią z rana, gdy szykujemy się do wyjścia.Pakujemy
mięso do pojemnika z pokrywką i ruszamy w trasę.Na miejscu tworzymy "
kiełbaski" i wrzucamy na rozgrzanego grilla.Ot, cała filozofia!Oczywiście można usmażyć je także na patelni, ale z doświadczenia wiem, że nie będą tak pyszne, jak te okadzone grillowym
dymem.Podajemy z
sałatką z
sałaty lodowej,
papryki,
kukurydzy i
oliwek w
sosie winegret oraz ajwarem.:)