Wykonanie
Zupa ta gości na moim
stole od kilku lat za sprawą teściowej :). Pochodzi ona z Mazur i od dziada pradziada ta zupa gościła na ich świątecznym
stole. Poprosiłam by nauczyła mnie ją robić, gdyż u mnie w domu tradycyjnie tata zawsze robi zupę
rybną, którą uwielbiam, ale ten wigilijny żur również pokochałam :). I tak oto
mogę się z
wami podzielić tym wspaniałym przepisem może również wam tak zasmakuje iż pozostanie zupą nr. I podczas kolacji :)..

Składniki :10 dag
suszonych grzybówdobrej jakości zakwas
żurkowy około 1/2 l2
kostki rosołowe BIO
listek laurowy3 ziarenka
ziela angielskiego3 ziarenka
pieprzu czarnegosólcukierśmietana 30 % około 200 mlłyżka
majerankuugotowane
ziemniaki w całościOpis wykonania:
Grzyby płuczemy i namaczamy w letniej wodzie, pozostawiamy na noc. Następnie odcedzamy
grzyby -
wywar pozostawiamy :) i kroimy drobno, ponownie dodajemy do
wywaru. Dolewamy
wodę około 3-4 L i dodajemy
kostki rosołowe, roztartą w rękach łyżkę płaską
majeranku,
ziele angielskie, listek i
pieprz. Gotujemy na średnim ogniu do miękkości
grzybów. Ubytek
wody uzupełniamy, dolewamy żurek min. ilość to 0,5 l jednak jeżeli wolicie mocniejszy smak możecie dodać go więcej. Chwilkę gotujemy doprawiamy
solą, wlewamy
śmietanę, powoli cały czas mieszając. Doprawiamy ewentualnie
solą lub jeżeli jest zbyt kwaskowa
cukrem. Podajemy z ugotowanymi
ziemniakami.
