Wykonanie
Oprócz tego, że nazwa przedziwna, to jeszcze, z każdej strony spoglądając, nie można doszukać się żadnego plusa w wyglądzie tej zupy. Absolutnie nudna, cała w jednym, jasnym kolorze. Ale ta zupa ma atut, już po pierwszym łyku eksploduje smakiem, jest kwaśna, wyraźna, pyszna.Aby ją zrobić wystarczy
mieć ziemniaki,
kwaszoną kapustę,
bulion i
ziele angielskie. Doprawiona jest odrobiną
soli i
cukru. Idealna, aż trudno uwierzyć, że tak proste składniki i tak przeciętne w wyglądzie danie jest pełne smaku.

Składniki:5
ziemniaków3/4 szkl
kwaszonej kapusty800ml
bulionu5 ziaren
ziela angielskiego1
liść laurowysólcukierłyżka kwaśnej
smietanyPrzygotowanie:
Bulion zagotować, dodać pokrojone w kostkę
ziemniaki,
ziele angielskie i
listek laurowy. Gotować ok 20 minut, aby
ziemniaki zrobiły się miękkie. Następnie dodać
kapustę. Wymieszać, zagotować i zmniejszyć temperaturę. Gotować na małym ogniu ok 15 minut. Na sam koniec dodać szczyptę
soli i
cukru, oraz
śmietanę.Smacznego :)