Wykonanie
Przepis wart wypróbowania, bardzo delikatne
ciasto drożdżowe z
serem i
jabłkami na wierzchu - pyszności. Oczywiście poszłam do pracy i prawie nic z niego nie zostało więc i do zdjęć pozostało mi kilka kawałków :D.
Składniki :
Ciasto drożdżowe:500 g
mąki pszennej42 g świeżych
drożdży4 łyżki
cukru250 ml
mleka1 op.
cukru waniliowegoszczypta
soli4 łyzki
masła1
jajkoNa wierzch:100 g
masła100 g
cukru1 op.
cukru waniliowegoskórka starta z 1/2
cytryny2
jajka500 g
twarogu2 łyżki
mąki ziemniaczanej4 łyżki
mleka1,5 kg
jabłekDodatkowo:5 łyżek
konfitury morelowej150 g
rodzynek - u mnie
żurawinaOpis wykonania:Ciasto:Przesiewamy
mąkę do miski,
drożdże rozrabiamy w 1/4 szklanki ciepłego
mleka z łyżeczką
cukru i
mąki. Wlewamy do
mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut, aby rozczyn wyrósł.Następnie dodajemy pozostały
cukier,
cukier waniliowy i
sól.
Masło roztapiamy w pozostałym ciepłym
mleku, wlewamy do miski i dodajemy
jajko. Wszystko dokładnie wyrabiamy, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.Masa serowa:
Masło ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy
skórkę z cytryny,
jajka,
twaróg,
mąkę ziemniaczaną i
mleko i dokładnie wszystko połaczyć.
Jabłka obrać i pokroić na cieńsze półksiężyce.Ciasto wałkujemy i wykładamy na blaszkę 39x26 cm. Wykładamy
ser i na wierzch układamy
jabłka. Ciasto odstawiamy na 15 minut by ponownie wyrosło.Pieczemy w 200 C około 30 -40 minut.Jeszcze ciepły placek smarujemy przetartą przez sitko
konfiturą. Posypujemy wierzch
rodzynkami.
źródło : Ciasta z
jabłkami nr. 4/ 2015Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy