Wykonanie
Nie znam nikogo, kto nie skusiłby się na kawałek ciepłego
drożdżowego ciasta, choćby później musiał to odchorować. Często z braćmi zjadaliśmy całą blaszkę, zanim jeszcze zdążyła wystygnąć. Całe szczęście mama przygotowywała zawsze dwie. ;)Mistrzynią
drożdżowego ciasta była moja Babcia, u której jak zwykle wszystko było „na oko” i „ile zabierze”. Jej
drożdżowe placki nie miały sobie równych, ale ponieważ wypieka je teraz gdzieś ponad chmurami, muszę radzić sobie sama. Nie
powiem, że zawsze wychodzi mi to idealnie, ale tym razem odkrawając pierwszą, jeszcze gorącą „krajkę” poczułam się jak w niebie. :)Składniki:Ciasto500 g
mąki pszennej tortowej3/4 szklanki
cukru3 duże
jajka250 ml letniego
mlekaszczypta
soli150 g
masła50 g świeżych
drożdży500 g
rabarbaru, pociętego na mniejsze kawałki (łodyg nie obieramy)Masa serowa500 g
twarogu sernikowego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie2 całe
jajka1/3 szklanki
cukru (lub więcej, jeśli lubimy słodsze ciasta)ziarenka z jednej
laski wanilii lub opakowanie
cukru waniliowegoskórka otarta z połowy
cytryny2 łyżki
mąki ziemniaczanejKruszonka75 g
mąki50 g drobnego
cukruopakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią50 g miękkiego
masła masłaDużą blachę smarujemy
masłem i wykładamy papierem do pieczenia.
Rabarbar myjemy i kroimy na 1 – 2 cm kawałki. Wszystkie składniki wyjmujemy z lodówki i doprowadzamy do temperatury pokojowej.
Mleko podgrzewamy,
masło roztapiamy i lekko studzimy.Przygotowujemy rozczyn:
drożdże rozrabiamy w ciepłym
mleku, dodajemy część
cukru (1 – 2 łyżki) oraz 1 łyżkę
mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Żółtka oddzielamy od
białek i przekładamy do oddzielnej miski. Dodajemy resztę
cukru oraz ziarenka
wanilii i ucieramy na jasną, puszystą masę.Do dużej misy przesiewamy
mąkę. Dodajemy szczyptę
soli,
białka, utarte z
cukrem i
wanilią żółtka i roztopione
masło. Mieszamy i wlewamy podrośnięty rozczyn. Drewnianą łyżką przez kilkanaście minut wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie i zacznie puszczać pęcherzyki powietrza. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciche, ciepłe miejsce na około 45 – 60 minut (do podwojenia objętości).W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do około 180 C . Przygotowujemy również masę
serową i kruszonkę.
Zmielony ser krótko mieszamy mikserem z
jajkami,
mąką,
cukrem i
cukrem waniliowym oraz
skórką z cytryny. W osobnej miseczce miękkie
masło rozcieramy palcami
cukrem,
cukrem waniliowym i
mąką, aż powstaną grudki. Wkładamy do lodówki.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko zagniatamy i przekładamy na blaszkę, starając się równomiernie je rozłożyć na całej powierzchni. Jeszcze raz przykrywamy i ponownie odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie na wyrośnięty spódwykładamy łyżkami masę
serową i rozsypujemy pokrojony
rabarbar. Posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy przez około 45 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni.
Twoja ocena:
Przepis:Data publikacji:2016-06-05Przygotowanie:90MGotowanie/pieczenie:45MCałkowity czas:135MŚrednia ocena:no ratingBased on 0 Review(s)