Wykonanie
Bardzo smaczne, mało słodkie więc można jeść i jeść i jeść--- ale to bomba kaloryczna :). Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji.
Składniki :Ciemny
biszkopt:6 jaj1 szklanka
cukru kryształu1 łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 szklanki
mąki pszennej3 łyżeczki
kakaoMasa :4
galaretki zielone1 l
śmietany kremówki ja użyłam roślinnej5-6 łyżek
cukru pudru5 łyżeczek
żelatyny3-4 łyżeczki
kakaoOpis wykonania :Ciemny
biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy
cukier i
żółtka .
Mąkę przesiewamy z proszkiem i
kakao. dodajemy do piany i delikatnie mieszamy. Blaszka 24x40cm wykładamy papierem tylko dno, wylewamy ciasto i pieczemy ok. 35 minut w 180 C.Masa :
Galaretki rozpuszczamy według instrukcji na opakowaniu odstawiamy do lekkiego stężenia.Gdy
galaretka zacznie tężeć możemy zacząć przygotowywać masę.
Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej
wody.
Śmietanę ubijamy dodajemy
cukier, przesiane
kakao i na końcu letnią
żelatynę. Dokładnie i delikatnie mieszamy.Przełożenie :Na
biszkopt wykładamy połowę tężejącej
galaretki, następnie wykładamy połowę masy z kremówki, resztę tężejącej
galaretki i ponownie pozostałą masę. Na wierzch ścieramy na tarce
gorzka czekoladę i odstawiamy na min. 2 godziny do lodówki by masa się dobrze ścięła.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy