ßßß Cookit - przepis na Ciasto barbórkowe

Ciasto barbórkowe

nazwa

Wykonanie

Bardzo smaczne, mało słodkie więc można jeść i jeść i jeść--- ale to bomba kaloryczna :). Przepis pochodzi z książki Siostry Anastazji.
Składniki :
Ciemny biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru kryształu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mąki pszennej
3 łyżeczki kakao
Masa :
4 galaretki zielone
1 l śmietany kremówki ja użyłam roślinnej
5-6 łyżek cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
3-4 łyżeczki kakao
Opis wykonania :
Ciemny biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka .Mąkę przesiewamy z proszkiem i kakao. dodajemy do piany i delikatnie mieszamy. Blaszka 24x40cm wykładamy papierem tylko dno, wylewamy ciasto i pieczemy ok. 35 minut w 180 C.
Masa :
Galaretki rozpuszczamy według instrukcji na opakowaniu odstawiamy do lekkiego stężenia.
Gdy galaretka zacznie tężeć możemy zacząć przygotowywać masę. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubijamy dodajemy cukier, przesiane kakao i na końcu letnią żelatynę. Dokładnie i delikatnie mieszamy.
Przełożenie :
Na biszkopt wykładamy połowę tężejącej galaretki, następnie wykładamy połowę masy z kremówki, resztę tężejącej galaretki i ponownie pozostałą masę. Na wierzch ścieramy na tarce gorzka czekoladę i odstawiamy na min. 2 godziny do lodówki by masa się dobrze ścięła.
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/11/ciasto-barborkowe.html