Wykonanie
Ci, którzy są ze mną od samego początku doskonale wiedzą, że celebruję słodkie niedziele. Jest to dzień, kiedy
mogę usiąść w fotelu z dobrą
kawą i kawałkiem dobrego, domowego ciasta. W tygodniu o słodyczach nie ma
mowy, wszelkie batoniki i
ciastka omijam szerokim łukiem. Dlatego też w niedzielę
mogę pozwolić sobie na małe co nieco.Wczoraj gościły u mnie
śliwki w
biszkopcie, które przygotowałam z przepisu siostry Anastazji. Lubie jej ciasta, są sprawdzone, zawsze się udają.Zatem zapraszam :)
Składniki:
Biszkopt:6 jaj1 szklanka
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 szklanki
mąki pszennejMasa śliwkowa:1 i 1/2 l musu
śliwkowego (miksujemy ugotowane
śliwki)3
galaretki czerwoneMasa śmietankowa:3/4 l
śmietany kremówki4 łyżeczki
żelatynyłyżka
cukru pudrukakaoPrzygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy
cukier i miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy po 1
żółtku i nadal miksujemy.
Mąkę przesiewamy z
proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Lekko mieszamy. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Pieczemy w temp. 170 stopni około 40 minut.
Biszkopt po wystudzeniu przekrajamy na pół.Masa śliwkowa: do musu
śliwkowego dodajemy
galaretki i dobrze mieszamy. Podrzewamy cały czas na małym ogniu do momentu rozpuszczenia
galaretek.Masa śmietankowa:
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki
wody.
Śmietanę ubijamy z
cukrem, a pod koniec delikatnie wlewamy ostudzoną
żelatynę.Składamy ciasto w następującej kolejności:
biszkopt - tężejąca masa śliwkowa -
biszkopt - masa śmietankowa -
kakao.Smacznego :)