Wykonanie
Przepis ten otrzymałam od znajomej Agusi ;), podała mi przepis już jakiś czas temu, ale jakoś cały czas o nim zapominałam. W końcu postanowiłam wypróbować jej przepis i
powiem tylko tyle niebo w gębie. Sernik jest delikatny puszysty po prostu rozpływa się w ustach. Polecam wszystkim jest prosty w wykonaniu i mało pracochłonny.

Składniki :10 jaj1 kg
sera twarogowego mielonego4 łyżki
kaszy manny2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 szklanki
cukru1 i 1/4 kostki
margarynyrodzynkiOpis wykonania :1.
Żółtka ucieramy z
cukrem na puszysta masę, dodajemy
margarynę,
kaszę mannę,
mąkę ziemniaczaną wszystko razem dokładnie miksujemy.2. Dodajemy
ser ucieramy,
białka ubijamy na sztywna pianę dodajemy do
sera i delikatnie mieszamy łyżką, dodajemy wg. gustu
skórkę pomarańczową i namoczone wcześniej i odsączone
rodzynki.3. Masę wylewamy na wyłożoną papierem blaszkę i pieczemy ok. 1 godzinę i 20 minut . w 180 C.Przy większej blaszce skróćcie czas pieczenia. Sernik zawsze sprawdzamy po bokach, gdy patyczek jest suchy to oznaka upieczenia. Nigdy nie sprawdzamy upieczenia w środku ciasta.4. Sernik piekłam w małej blaszce 24x29 cm, wychodzi wtedy wysoki, a ja takie lubię, ale możecie użyć większej blaszki. Możecie zrobić
ciasteczkowy spód, wtedy wystarczy użyć 3 szklanek zblendowanych
herbatników, wymieszać ze 150 g rozpuszczonego
masła i wyłożyć dno formy na to wówczas wylewamy masę
serową. Mój był 2 godziny po upieczeniu krojony, ale najlepiej zostawić go na ok. 4-5 godzin by odpoczął :) lub zaraz po wystudzeniu wstawić do lodówki.




