Wykonanie
Wyroby z
kokosu mają wielu amatorów, dlatego przygotowanie z niego kremu do ciasta świątecznego, jak najbardziej jest wskazane. I tak oto wszystkie składniki już mam - blaty
biszkoptowe zrobione, masa kokosowa również. Wkrótce pojawi się ciasto... Na pewno robicie mnóstwo wspaniałych wypieków, więc może mój przepis przypadnie wam do smaku a krem jest naprawdę pyszny. POLECAM
Składnikiokoło 50 gramów
wiórków kokosowych (można więcej)1 litr
mleka0,5 kilograma
masła lub sprawdzonej
margaryny3/4 szklanki
cukru (8 łyżek z brzuszkiem)2 łyżki z brzuszkiem
mąki ziemniaczanej lub 2 budynie (jasne)1 łyżka
kaszy manny1
żółtkoPrzygotowanie kremu
kokosowegoPrzygotowanie na filmie1.
Wiórki kokosowe przelewam wrzątkiem na sicie.2. Z litra zimnego
mleka odlewam jedną szklankę do wyrobienia suchych składników (
mąka ziemniaczana i
kasza manna) . W odpowiednio większym kubku mieszam
mąkę ziemniaczaną i
kaszę mannę, na początek z niewielką ilością
mleka a
potem, jak masa jest jednolita, dodaję pozostałe
mleko ze szklanki.3. 3/4 litra
mleka gotuję z
cukrem, co jakiś czas mieszając. Dodaję osączone wiórki i mieszam. Kiedy
mleko zaczyna się gotować natychmiast wlewam mieszankę
mąki i
kaszy manny. Cały czas mieszam, odrywając od
spodu gęstniejące kawałki. Nie zrażamy się grudami - muszą być od wiórek a grubsze kluchy po chwili się rozejdą, tylko trzeba mieszać. Gotuję
budyń kokosowy około minuty. Zestawiam z ognia i dosłownie po minucie, jeszcze do bardzo gorącego, dodaję
żółtko i dokładnie mieszam.4. Miksuję
masło do konsystencji kremu. Dodaję po łyżce wystudzonego budyniu, za każdym razem miksuję około minuty. Dodanie naraz całego budyniu sprawi, że krem będzie kluchowaty i brzydki. Trochę cierpliwości a krem będzie idealny.Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.Pozdrawiam Weronika