ßßß
Składnikiokoło 50 gramów wiórków kokosowych (można więcej)1 litr mleka0,5 kilograma masła lub sprawdzonej margaryny3/4 szklanki cukru (8 łyżek z brzuszkiem)2 łyżki z brzuszkiem mąki ziemniaczanej lub 2 budynie (jasne)1 łyżka kaszy manny1 żółtko
Przygotowanie kremu kokosowegoPrzygotowanie na filmie1. Wiórki kokosowe przelewam wrzątkiem na sicie.2. Z litra zimnego mleka odlewam jedną szklankę do wyrobienia suchych składników (mąka ziemniaczana i kasza manna) . W odpowiednio większym kubku mieszam mąkę ziemniaczaną i kaszę mannę, na początek z niewielką ilością mleka a potem, jak masa jest jednolita, dodaję pozostałe mleko ze szklanki.3. 3/4 litra mleka gotuję z cukrem, co jakiś czas mieszając. Dodaję osączone wiórki i mieszam. Kiedy mleko zaczyna się gotować natychmiast wlewam mieszankę mąki i kaszy manny. Cały czas mieszam, odrywając od spodu gęstniejące kawałki. Nie zrażamy się grudami - muszą być od wiórek a grubsze kluchy po chwili się rozejdą, tylko trzeba mieszać. Gotuję budyń kokosowy około minuty. Zestawiam z ognia i dosłownie po minucie, jeszcze do bardzo gorącego, dodaję żółtko i dokładnie mieszam.4. Miksuję masło do konsystencji kremu. Dodaję po łyżce wystudzonego budyniu, za każdym razem miksuję około minuty. Dodanie naraz całego budyniu sprawi, że krem będzie kluchowaty i brzydki. Trochę cierpliwości a krem będzie idealny.Dziękuję za wszystkie serdeczności, polubienia i ciepłe komentarze.Pozdrawiam Weronika