składniki:200 ml mleka ( trochę mniej niż szklanka)żółtko2 łyżki cukrułyżka masłałyżka mąki ziemniaczanejłyżeczka cukru waniliowego, bądź parę kropel aromatukilka łyżek soku malinowegogarść wiórek kokosowychNa niewielkim ogniu gotujemy 100 ml (połowę) mleka wraz z cukrem waniliowym i masłem. Mieszamy. Do miski wlewamy kolejne 100 ml mleka i miksujemy z żółtkiem, cukrem i mąką ziemniaczaną. Do mleka powoli wlewamy zawartość miski, ciągle mieszając. Mieszamy, aż nasz budyń zgęstnieje. Uważamy, żeby nie powstały grudki.Nakładamy do wcześniej wypłukanych w zimnej wodzie miseczek. W samym środku robimy łyżeczką dziurkę i zalewamy sokiem. Na górę wysypujemy wiórki kokosowe.W zależności od tego ile mleka dodamy powstanie nam gęstszy ( mniej mleka ) i rzadszy ( więcej mleka) budyń. Powyższy przepis jest na budyń gęstszy.