Wykonanie
Ciasto bardzo proste w wykonaniu, smakiem przypominające pralinki rafaello.
Kokosowy krem,
krakersy i posypka migdałowa tworzą połączenie godne pokusy. Przepis, pochodzący ze strony mojegotowanie.pl pokazał mi mój dziadek, który podobnie jak ja uwielbia piec i zrobił to ciasto na tegoroczne święta.
Składniki:- kostka
masła- pół kostki
margaryny- 5 łyżek
mąki pszennej- 5 łyżki
mąki ziemniaczanej- 3,5 szklanek
mleka- 250 g
cukru- 4
żółtka-
cukier wanilinowy- ok. 250 g wiórek
kokosowych- 2 opakowania
krakersów (ok. 400g)-
migdały do posypaniaSposób przygotowania:Do miski wlać jedną szklankę
mleka, rozrobić w niej
żółtka, dodać obydwie
mąki.Resztę
mleka zagotować z
cukrami. Następnie wlać masę masę
żółtkową i podgrzewać, aż do zgęstnienia masy. Zestawić masę z ognia i dać do chłodnego miejsca by ostygła. Miękkie
masło i
margarynę przełożyć do miski, powoli zmiksować, dodając po łyżcemasy budyniowej(powinna być przestudzona).Po połączeniu się składników wsyp
wiórki kokosowe i wymieszaj.W prostokątnej blaszce ułożyć
krakersy, wyłożyć część masy i ponownie ułożyć warstwę z
krakersów. Ponowić czynność kilkakrotnie w zależności od tego ile chcemy
mieć warstw i ile mamy
krakersów. Ostatnią warstwę przykryć masą
kokosową i posypać wg uznania
migdałami.Wstawić na 2 godziny do lodówki, by krem zgęstniał, a
krakersy zmiękły.