Wykonanie
Przepis już dawno zalegał mi na biurku, jednak jakoś nie miałam okazji go zrobić i tak się naczekał i doczekał wykonania :). Pyszna kawowa masa z dodatkiem batonika Prince
Polo mmm pycha :). Przepis dostałam od Pani Ali - dziękuje :).

Składniki :
Biszkopt jasny przepis - pieczemy, studzimy i przekrawamy na pół.( mi urósł, aż nadto ;) i jakoś tak nie wiem jak, ale nierówno przecięłam :D.Ciasto
orzechowe :20 dag zmielonych
orzechów4 prince
polo po 36 g30 dag
cukru kryształu6
białekBudyń :1 i 1/2 szklanki
mleka1
żółtko1/2 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukruDodatkowo :1 i 1/2 kostki
masła1
żółtko2 prince
polo po 36 g1/2 szklanki zaparzonej
kawy z 2 łyżeczek - wystudzonaOpis wykonania :Ciasto
orzechowe1. Ubijamy pianę na sztywno, dodajemy
cukier ubijamy, aż piana będzie lśniąca, dodajemy
orzechy mieszamy, następnie pokrojone drobno
ciastka delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę 39X25 cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto i pieczemy w 180 C około 25 minut. Studzimy.
Budyń2. Szklankę
mleka wlewamy do garnuszka, wsypujemy
cukier i gotujemy. W pozostałym
mleku rozrabiamy
żółtko i
mąkę, wlewamy do gotującego się
mleka i gotujemy gęsty
budyń, studzimy.Masa3.
Masło ucieramy z
żółtkiem na puszystą masę(
jajko myjemy i sparzamy wrzątkiem), dodajemy stopniowo wystudzony
budyń, wlewamy powoli
kawę, wszystko dokładnie miksujemy.
Ciastka drobno kroimy i wsypujemy do masy mieszamy łyżką.Składanie4. Pierwszy blat jasnego
biszkoptu układamy w blaszce wykładamy połowę masy, następnie ciasto
orzechowe, reszta masy i drugi blat
biszkoptu. Polewamy polewą i dekorujemy pokrojonym
ciastkiem. Chłodzimy około 2-3 godziny.



Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy