ßßß
Składniki :Biszkopt jasny przepis - pieczemy, studzimy i przekrawamy na pół.( mi urósł, aż nadto ;) i jakoś tak nie wiem jak, ale nierówno przecięłam :D.Ciasto orzechowe :20 dag zmielonych orzechów4 prince polo po 36 g30 dag cukru kryształu6 białekBudyń :1 i 1/2 szklanki mleka1 żółtko1/2 szklanki mąki1/2 szklanki cukruDodatkowo :1 i 1/2 kostki masła1 żółtko2 prince polo po 36 g1/2 szklanki zaparzonej kawy z 2 łyżeczek - wystudzonaOpis wykonania :Ciasto orzechowe1. Ubijamy pianę na sztywno, dodajemy cukier ubijamy, aż piana będzie lśniąca, dodajemy orzechy mieszamy, następnie pokrojone drobno ciastka delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę 39X25 cm wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto i pieczemy w 180 C około 25 minut. Studzimy.Budyń2. Szklankę mleka wlewamy do garnuszka, wsypujemy cukier i gotujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy żółtko i mąkę, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy gęsty budyń, studzimy.Masa3. Masło ucieramy z żółtkiem na puszystą masę( jajko myjemy i sparzamy wrzątkiem), dodajemy stopniowo wystudzony budyń, wlewamy powoli kawę, wszystko dokładnie miksujemy. Ciastka drobno kroimy i wsypujemy do masy mieszamy łyżką.Składanie4. Pierwszy blat jasnego biszkoptu układamy w blaszce wykładamy połowę masy, następnie ciasto orzechowe, reszta masy i drugi blat biszkoptu. Polewamy polewą i dekorujemy pokrojonym ciastkiem. Chłodzimy około 2-3 godziny.

Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy