Wykonanie
PRZEPIS/4bułeczki/15g
drożdży1/2 szkl
mlekażółtko (
białko zostawić do posmarowania)1,5 łyżki
mleka w proszku2 łyżki
cukru50g
masła1 i 1/2 szkl
mąkiDrożdże rozpuścić w ciepłym
mleku, dodać łyżeczkę
cukru i łyżkę
mąki. Odstawić na 10 min, aż
drożdze 'ruszą'.
Masło rozpuścić. W misce umieścić
mąkę,
żółtko,
mleko w proszku i resztę
cukru, dodać rozczyn, wyrobić. Dodać rozpuszcozne
masło i ponownie wyrabiać, aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Odstawić do wyrośnięcia.Następnie podzielić na 4 cześci, uformować bułeczki, przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do piecznia, posmarować
białkiem. Piekarnik rozgrzać, włożyć blaszkę i piec 20-25 minut w 200'C.