Wykonanie
Oto przepis na pyszną babkę z
bakaliami. Jest delikatna i puszysta uwielbiam ją, zwłaszcza jak jest jeszcze delikatnie ciepła :D. Oczywiście można ją zrobić bez automatu zarabiając wszystkie składniki ręcznie i odstawiając ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Składniki : wersje na 3 wielkościwaga 750g czas 3:15 ( na ogół program 10 w moim Moulinex)100 ml
mleka2
jajka160g rozpuszczonego i wystudzonego
masła1 łyżeczka
soli70 g
cukru390 g
mąki pszennej2 i 1/2 łyżki
drożdży suszonych40 g
migdałów wymieszanych z
orzechami laskowymi110 g różnego rodzaju
rodzynek,
żurawinywaga 1000g czas 3:20120 ml
mleka3
jajka210 g rozpuszczonego i wystudzonego
masła1 łyżeczka
soli90 g
cukru530 g
mąki pszennej3 i 1/2 łyżki
drożdży suszonych50 g
migdałów wymieszanych z
orzechami laskowymi150 g różnego rodzaju
rodzynek,
żurawinawaga 1500g czas 3:25205 ml
mleka4
jajka250 g rozpuszczonego i wystudzonego
masła1 i 1/2 łyżeczki
soli135g
cukru790g
mąki pszennej4 łyżki
drożdży suszonych60 g
migdałów wymieszanych z
orzechami włoskimi170 g różnego rodzaju
rodzynek,
żurawinaOpis wykonania:Do formy wkładamy kolejno: roztrzepane
jajka,
masło, letnie
masło,
mąkę,
cukier,
drożdże z
boku formy
sól. Formę umieszczamy w opiekaczu, wybieramy program 10, wagę ciasta i preferowany poziom zrumienienia skórki. Włączamy i po kilku minutach od wyrabiania po usłyszeniu sygnału dźwiękowego dodajemy
bakalie. Po upieczeniu wyciągamy ciasto z urządzenia i formy studzimy na kratce.W wersji bez maszyny należy dokładnie zarobić wszystkie składniki, aż ciasto będzie ładnie napowietrzone i będzie odchodzić od ręki, następnie dodajemy
bakalie i ponownie wyrabiamy. przekładamy do foremki, przykrywamy i odstawiamy do podwojenia swojej objętości. Pieczemy w 180 C od 40- 60 minut w zależności od wielkości ciasta. Sprawdzamy patyczkiem.Moją upiekłam z II wersji 1000g.


