Wykonanie

Bułeczki są delikatnie
mleczne, lekko słodkie, mięciutkie i pyszne.
Żurawina pasuje do nich doskonale, świetnie smakują jej kwaśne kulki zanurzone w cieście. W oryginale do bułeczek były dodane drobinki
czekoladowe lub/i
rodzynki.Składniki na 6 niedużych bułeczek:250 g
mąki pszennej75 g letniego
mleka4 g
suszonych drożdży lub 8 g
drożdży świeżych1 łyżka
cukruszczypta
soli1
jajko50 g
masła, roztopionego30 g
żurawinyDodatkowo:1
jajko roztrzepane z 1 łyżką
mlekaMąkę pszenną wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Na sam koniec dodać
żurawinę. Z ciasta uformować kulę, włożyć do oprószonej
mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).Po tym czasie ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną
mąką, krótko wyrobić i podzielić na 6 równych części. Ukształtować bułeczki.Bułeczki układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia (lub dłużej - powinny podwoić objętość). Przed włożeniem do piekarnika posmarować przy pomocy pędzelka
jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką
wody.Piec w temperaturze 210ºC przez około 15 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ' dough' . Po tym czasie ciasto wyjąć, uformować bułeczki i dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).


Przepis pochodzi z tej strony.