ßßß
Składniki: cytuje za PawłemNA FARSZ:5 dużych cebul6 łyżek oleju1 łyżeczka soli4 łyżeczki makuNA CIASTO:500 g mąki15 g suchych drożdży (albo ok. 40-50 g świeżych)2 łyżeczki cukru1 jajko1 szklanka letniego mleka2 łyżeczki soli60 g masła lub margaryny1 jajko do posmarowaniaCebulę kroimy w grubą kostkę, dodajemy sól, mak, olej i dusimy na patelni pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny( ja dusiłam około 70 minut). Taki długi czas duszenia jest potrzebny żeby wydobyć całą słodycz z cebuli.Masło rozpuszczamy i wystudzone mieszamy z resztą składników na ciasto i zagniatamy. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie formujemy około 15 placków, robimy dnem szklanki wgłębienie na środku. W tym wgłębieniu kładziemy 1-2 łyżki cebuli, a brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, następnie pieczemy 25 minut w temp. 180 stopni.Wraz ze mną wypiekali :AgnieszkaLidia WesołowskaPawełEwelinaPatrykBożenaNinaBernadetaIwonaPaulinaDorotaKatarzynaMarzena