ßßß
Dzisiaj zrobiłam cebularze. Wzięłam udział w Wypiekaniu na śniadanie organizowanym przez Pawła i Magdę. Cebularze wyszły pyszne, badzo aromatyczne. Cebula, która dusiła się pod przykryciem całe dwie godziny uraczyła nas cudownym smakiem. Z pewnością jeszcze nie raz zagoszczą w mojej kuchni, myślę, że świetnie sprawdzą się na spotkania ze znajomymi.Zapraszam :-)Składniki:Farsz- 5 dużych cebul- 6 łyżek oleju- 1 łyżeczka soli- 4 łyżeczki makuCiasto- 500 g mąki- 15 g suchych drożdży- 2 łyżeczki cukru- 1 jajko- 1 szklanka letniego mleka- 2 łyżeczki soli- 60 g masła- rozbełtane jajko do posmarowaniaWykonanie:Cebulę kroimy w kostkę lub piórka, dodajemy sól, olej i mak i dusimy pod przykryciem, na bardzo małym ogniu około 2 godziny. Ja swoją cebulę musiałam jeszcze chwilkę przesmażyć, aby ją odparować, bo gotowałam pod pokrywką bez dziurki i puściła dużo soku.Masło rozpuszczamy i studzimy. Dodajemy do pozostałych składników na ciasto, wyrabiamy w misce lub robocie, ja swoje wyrobiłam w moim Thermomix - poz. Interwał czas 2 minuty. Gotowe ciasto odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Następnie formujemy około 15 placków, robimy wgłębienie dnem szklanki w środku i nakładamy farsz. Brzegi cebularzy smarujemy rozbełtanym jajkiem i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy jeszcze na 30 minut, aby wyrosły. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni, grzanie góra-dół przez 25 minut. Ja podałam swoje cebularze na obiad razem z surówką z mieszanki sałat, kukurydzą, papryką, ogórkiem konserwowym, jogurtem, solą i pieprzem.





Cebularze piekłam razem z:- Justyną- Agnieszką- Lidią- Pawłem- Eweliną- Patrykiem- Bożenką- Niną- Bernadetą- Iwoną- Pauliną- Dorotką- Kasią