ßßß Cookit - przepis na Królik w sosie musztardowym

Królik w sosie musztardowym

nazwa

Wykonanie

Przyznam się szczerze od 15 lat go nie jadłam jakoś nie mogłam się przemóc, może i temu że mój tata je hodował i dla mnie były to urocze stworzonka, które karmiłam mleczami i głaskałam. Teraz królików już nie ma i chyba mi przeszło i gdy zobaczyłam tuszkę w sklepie nie mogłam się jej oprzeć by zrobić pysznego królika w sosie. Ja swojego przyrządziłam w wolnowarze, ale przepis jest uniwersalny jak kto woli :). W końcu też mogę swobodnie pisać posty, gdyż sprawiłam sobie porządny laptop na prezent mikołajkowo-gwiazdkowo-urodzinowy :D.
Składniki:
1 królik podzielony na porcje
3 łyżki oleju
1 łyżka mąki
1 cebula
2 goździki
2 listki laurowe
tymianek gałązka lub 1 łyżeczka suszonego
3 łyżki musztardy
śmietana 18%
skrobia kukurydziana*
sól
pieprz
Sposób przyrządzenia:
Królika myjemy i osuszamy, nacieramy solą oraz pieprzem - nie żałujemy i oprószamy mąką.
Rozgrzewamy olej, królika obsmażamy ze wszystkich stron.
W rondlu układamy kawałki królika w środek wkładamy cebulę z wbitymi goździkami, tymianek i listki laurowe. Podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 45 minut.
Miękkie mięso wyciągamy, do sosu dodajemy śmietanę i musztardę, możemy zagęścić łyżką skrobi rozpuszczonej w połowie szklanki wody.
Sposób przygotowania w wolnowarze:
Po obsmażeniu królika umieszczamy go w kamiennym garnku. Dodajemy cebulę z goździkami, tymianek, listki laurowe, zalewamy ciepłą wodą do połowy naczynia.
Załączamy urządzenie na High 3 godziny, Slow 5 godzin.
Pół godziny przed końcem dodajemy śmietanę z musztardą i niewielką ilością skrobi.
Justyna L.
Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.
Podobne Przepisy
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2015/12/krolik-w-sosie-musztardowym.html