Wykonanie
Przyznam się szczerze od 15 lat go nie
jadłam jakoś nie mogłam się przemóc, może i temu że mój tata je hodował i dla mnie były to urocze stworzonka, które karmiłam mleczami i głaskałam. Teraz
królików już nie ma i chyba mi przeszło i gdy zobaczyłam
tuszkę w sklepie nie mogłam się jej oprzeć by zrobić pysznego
królika w sosie. Ja swojego przyrządziłam w wolnowarze, ale przepis jest uniwersalny jak kto woli :). W końcu też
mogę swobodnie pisać posty, gdyż sprawiłam sobie porządny laptop na prezent mikołajkowo-gwiazdkowo-urodzinowy :D.
Składniki:1
królik podzielony na porcje3 łyżki
oleju1 łyżka
mąki1
cebula2
goździki2
listki laurowetymianek gałązka lub 1 łyżeczka suszonego3 łyżki
musztardyśmietana 18%skrobia kukurydziana*
sólpieprzSposób przyrządzenia:
Królika myjemy i osuszamy, nacieramy
solą oraz
pieprzem - nie żałujemy i oprószamy
mąką.Rozgrzewamy
olej,
królika obsmażamy ze wszystkich stron.W rondlu układamy kawałki
królika w środek wkładamy
cebulę z wbitymi
goździkami,
tymianek i
listki laurowe. Podlewamy
wodą i dusimy pod przykryciem około 45 minut.Miękkie
mięso wyciągamy, do sosu dodajemy
śmietanę i
musztardę, możemy zagęścić łyżką
skrobi rozpuszczonej w połowie szklanki
wody.Sposób przygotowania w wolnowarze:Po obsmażeniu
królika umieszczamy go w kamiennym garnku. Dodajemy
cebulę z
goździkami,
tymianek,
listki laurowe, zalewamy ciepłą
wodą do połowy naczynia.Załączamy urządzenie na High 3 godziny, Slow 5 godzin.Pół godziny przed końcem dodajemy
śmietanę z
musztardą i niewielką ilością
skrobi.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy