Wykonanie
Przepis na to ciasto ucierane pochodzi z książki "Wyprawy po
przyprawy". Ciasto jest lekko słodkie, korzenne, z
cytrusową pomarańczowa nutą, idelanie smakuje do popołuniowej zimowej
herbaty i wpasowuje się w świąteczny czas.W oryginale był tylko
kmin, ja pokusiłam się o dodanie również
czarnuszki, która podkreśla orientalny charakter ciasta, bardzo ją lubię w wypiekach. Dodałam kilka malutkich zmian głównie w ilości przypraw, zamiast
mleka użyłam
maślanki.Jeśli jesteście odważni i macie ochotę na nowe smaki, zapraszam na ciasto.


Mała forma 20x9 cm125 g miękkiego
masła125 g
cukru ( dałam ciut więcej jakieś 150g)3
jajka2-3 łyżki
maślanki1/2 łyżeczki ziaren
kminu rzymskiego1/2 łyżeczki ziaren
czarnuszkiszczypta
soliodrobina startej
gałki muszkatołowej220 g
mąki krupczatki ( w oryginale było 50 g mielonych
migdałów, reszta zwykła
mąka pszenna, niestety nie miałam
migdałów)1 łyżeczka
proszku do pieczenia ( polecam bio, bez fosforanów)skórka otarta z
pomarańczy ( wyszorowanej szczteczką pod zimnym strumieniem
wody)Wykonanie: Piec nagrzewamy do 170 stopni.Miękkie
masło ucieramy z
cukrem na jasną puszystą masę, dodajemy po jednym
jajku ciągle miksując. W osobnym naczyniu przesiewamy
mąkę z proszkiem i
solą.Do utartej masy
maślanej wsypujemy
przyprawy oraz skórkę
pomarańczy, partiami dodajemy przesianą
mąkę oraz
maślankę, krótko miksując. Przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia lub obsypanej
mąką. Pieczemy ok 45 minut do suchego patyczka, studzimy na kratce.