Wykonanie
Szarlotka z makiem? A może makowiec z jabłkami? Z pewnością nie jest to typowe połączenie, ale zapewniam Was, że jest pyszne.
Orzechowe ciasto i kruszonka, a do tego wilgotna słodko - kwaśna masa
makowo -
jabłkowa. A przy okazaji przepis na domową masę
makową, którą możecie wykorzystać do różnych przepisów. Smacznego na Święta!CIASTO MAKOWO-
JABŁKOWESkładniki na dużą blachę:Ciasto:200 g
orzechów laskowych200 g
mąki tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia200 g
masła100 g
cukru trzcinowego2
żółtkaMasa
makowo-
jabłkowa:400 g
jabłek (bez skóry i gniazd nasiennych)2
żółtka40 g
cukru trzcinowego120 g
masła800 g masy makowej (może być gotowa, na domową przepis poniżej)40 g
mąki tortowej40 g
kaszy manny1 łyżeczka
proszku do pieczenia4
białkasólcukier puderSkładniki na 1 , 5 kg masy makowej:500 g
niebieskiego maku1,2-1,5 l
mleka120 g
rodzynek namoczonych w rumie/koniaku50 g
płatków migdłowych50 g
suszonych moreli120 g
orzechów włoskich150 g
masła200 g
mioduPrzepis na ciasto:
Orzechy laskowe mielimy na
mąkę, dodajemy
mąkę,
cukier i
proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy zimne
masło pokrojone na małe kawałki i zagniatamy ciasto. Dodajemy
żółtka i zagniatamy dalej. 3/4 masy przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozprawazdzamy. Wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika (z termoobiegiem, bez 180 stopni) i piczemy 10 minut. Wystawiamy do przestudzenia. Pozostałą część surowego ciasta wkładamy do lodówki.
Jabłka ścieramy na tarace o grubych oczkach.
Mąkę,
kaszę i
proszek do pieczenia mieszamy.
Białka ze szczyptą
soli ubijamy na sztywną pianę.
Masło roztapiamy i studzimy.
Żółtka ucieramy z
cukrem, dodajemy wystudzone
masło i dalej mieszamy. Do
żółtek z
cukrem i
masłem dodajemy stopniowo masę
makową i dalej mieszamy, nastepnie dodajemy również stopniowo mączną mieszankę i starte
jabłka i mieszamy. Na koniec do masy dodajemy pianę z
jabłek i delikaetnie, najlepiej drewnianą łyżką mieszamy całość.Masę
makowo -
jabłkową wykładamy na wcześniej upieczony i wystudzony spód. Posypujemy pozostałą częścią ciasta - robimy kruszonkę. Wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika (program podstawowy, bez termoobiegu) i pieczemy około 1 godziny. W trakcie pieczenia przełączamy na 20 minut program pieczenia tylko na dolną grzałkę. A następnie wracamy do podstawowego programu. Ciasto podajemy posypane
cukrem pudrem.Przepis zaczerpnięty z "Przepisy Mistrza Pawła Małeckiego
Cukiernia Lidla"Przepis na masę
makową:
Mak zalewamy wrzącym
mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu około 45 minut. Następnie
mak należy dobrze odcedzić- przekładamy go na durszlak wyłożony gazą i pozostawiamy na kilka godzin, co jakiś czas mieszając
mak i dociskając gazę.
Mak należy zmielić (2 lub 3
razy, ale dla ułatwienia najlepiej kupić już zmielony
mak).
Masło rozpuszczamu na głębokiej patelni, dodajemy
miód, a gdy masa się rozgrzeje dodajemy wszystkie
bakalie i smażymy kilka minut. Dodajemy
mak i dokładnie mieszamy. Po kilku minutach zdejmujemy masę z ognia i odstawiamy do wystudzenia - domowa, pyszna i zdrowa masa makowa gotowa.