Wykonanie
Kolejne ciasto z
serii “bajkowych” po cieście Frozen przyszedł czas na
Shreka. Wprawdzie jego sława już przeminęła, ale cały czas cieszy się dużym zainteresowaniem wśród dzieci, i nie tylko. I jako pierwszy znika ze stołu, ech ten
Shrek ma to coś w sobie, że nie można mu się oprzeć :)
SKŁADNIK: (forma 36x 24 cm )
Biszkopt rzucany4
jajek¾ szklanki
cukru¾ szklanki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanejZielona masa budyniowa0 , 9 litra soku typu Kubuś3 budynie
waniliowe2 opakowania DelicjiMasa śmietanowa:500 ml
śmietanki 36%zielona galaretkaNa wierzch:2
galaretki zieloneWYKONANIE:
BISZKOPT:
Żółtka oddzielić od
białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z
białek dodawać małymi porcjami
cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym
żółtka, nie przestając ubijać. Obie
mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160 -170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie upuścić z wysokości około 50 cm pozostawić do wystudzenia.Zielona masa budyniowa: Proszek budyniowy rozrobić w szklance soku. Resztę sok zagotować i ugotować na nim rozrobiony
budyń. Gorącą masę rozsmarować na
biszkopcie, na budyniu rozłożyć delicje.Masa Śmietanowa: .
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzącej
wody, odstawić do wystudzenia. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania cały czas miksując wlewać do
śmietany tężejącą
galaretką. Masę rozsmarować na delicjach. Odstawić do stężenia .Wierzch . .
Galaretki przygotować według przepisu podanego na opakowaniu, odstawić do przestygnięcia. Tężejącą
galaretką przelać na ciasto, odstawić do stężenia.