Wykonanie


Przepyszne korzenne jesienne ciasto! Ciasto bardzo aromatyczne, z dodatkiem mokrych
gruszek, masy z
orzechów włoskich, kruchego ciasta, rozgrzewających przypraw takich jak
cynamon,
goździki,
kardamon i słodkiego aromatycznego
miodu! Mam wrażenie, że udało mi się zamknąć w jednym kawałku ciasta wszystko to co lubię w jesieni. Moc smaków, zapachów, idealną kruchość ciasta. Przygotowałam pyszną masę
orzechową, wymyśliłam ją od początku do końca sama i jest obłędna, na pewno wykorzystam ją jeszcze nie raz bo rozkochałam się w tym smaku. A w tym roku
orzechów włoskich mam całą masę, więc będą częstym gościem na moim
stole. Zapasy
gruszek z
sadu rodziców, właśnie się skończyły. Więc ciasta z
gruszkami pewnie będą się tu rzadziej pojawiały, bo ostatnio było ich tu sporo ;-).

SKŁADNIKI:NA CIASTO:- 150 g
masła- 300 g
mąki krupczatki- 1
jajo duże- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- łyżka lodowatej
wody- 85 g
cukruZ w/w składników zagniatamy szybko ciasto. Przełóż do torebeczki foliowej i włóż do zamrażalnika na 12 minut.MASA ORZECHOWA :- szklanka obranych
orzechów włoskich- 1
jajo duże- 70 ml
mleka- 3 łyżki
miodu-
przyprawy utarte w moździerzu:
cynamon,
goździki,
kardamon- łyżka
masłaW/w składniki za pomocą blendera, zmiksuj na gładką masę.ponadto:- 6 sztuk
gruszek (obierz i wydryluj
gruszki, pokrój na ćwiartki)

Wykonanie:Wyjmij ciasto z zamrażalnika. 4/5 części ciasta wylep formę do pieczenia. Na ciasto wyłóż połowę masy orzechowej, następnie
gruszki,
potem resztę masy orzechowej. Na wierzch z reszty ciasta uformuj ozdobny wzorek, albo listki, albo po prostu zrób kratkę.Ciasto piekłam 50 minut w temp 165 stopni C. Ostatnie 10 minut uruchomiłam termoobieg.

Smacznego!Co sądzicie? Macie ochotę na takie ciacho?Po więcej fotografii zapraszam na instagrama #smywkuchni