Wykonanie



Świąteczna babka z
mąki gryczanej z
żurawiną,
orzechami włoskimi i
czekoladą, oblana lukrem i
białą czekoladą z
malinami! Rozpusta w biały dzień! ;-)A co!Taka babka świąteczna zachowuje bardzo długo świeżość, jest wilgotna i aromatyczna. Słodko- kwaśna w smaku. Można ją przechowywać spokojnie do 5 dni w chłodnym miejscu.Życzę Wam Kochani smacznego!


SKŁADNIKI:- kostka
margaryny- 120 ml
mleka- 2
jajka- 150 g
mąki gryczanej- 100 g
mąki orkiszowej- 150 g
cukru- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 250 g świeżej
żurawiny- 1/2 szklanki sparzonych i obranych
orzechów włoskich- 1/2 łyżeczki
soli- 4 łyżki posiekanej
czekolady
WYKONANIE:-
masło,
cukier,
mleko zagotuj w rondelku, wystudź masę-
mąkę wymieszaj z
proszkiem do pieczenia i
solą-
żurawinę umyj i osusz-
orzechy włoskie przelej wrzątkiem- do
mąki dodaj masę z rondelka i połącz ze wszystkimi pozostałymi składnikami, za pomocą łyżki- do wysmarowanej
olejem formy do babki, przełóż masę- babkę pieczemy przez 45 minut w temp. 180 stopni C, ostatnie 10 minut z termoobiegiem

Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu lukrujemy ciasto.
Lukier królewski: 1
białko i 3/4 szklanki
cukru pudru, 3 krople
aromatu cytrynowego, całość ucieramy do białościPolewa z
białej czekolady z
malinami:- 1
biała czekolada- 6-7
malin mrożonych- 2 łyżki
cukruW rondelku rozpuść
czekoladę, dodaj
maliny i
cukier, gotuj 3 minuty. Przestudź masę i polej nią babkę. Dodatkowo możesz udekorować śnieżynkami!

Smacznego!