Wykonanie
Domowe bajaderki, to świetny i bardzo szybki sposób na domowe słodkości, przygotowuje się je w na prawdę prosty sposób, można je przygotować z różnych składników, dodać te dodatki które lubimy najbardziej, takie jak
rodzynki,
orzechy laskowe, włoskie, pekan,
jagody goi,
płatki owsiane, jęczmienne, cokolwiek lubicie. Podstawą przygotowania bajaderek są
ciastka, ja użyłam pierników, które zostały mi jeszcze ze Świąt, były to pierniki gryczane, ale możecie też użyć kruchych
ciasteczek, a drugi produkt który nadaje tego charakterystycznego smaku to
suszone śliwki namoczone we wrzątku lub w czarnej herbacie. Ja
śliwki namaczam we wrzątku do którego dodaje
syrop o smaku:
Rum. Zresztą sprawdźcie sami!Zapraszam!
SKŁADNIKI:- 2 szklanki pokruszonych pierników gryczanych lub innych
ciasteczek- 2 czubate łyżki
oleju kokosowego- 1 łyżka
masła- pół szklanki suszonych
śliwek kalifornijskich- 3 łyżki
musli tropikalnego- 2 łyżki grubo posiekanych
orzechów laskowych- 2 łyżki grubo posiekanych
orzechów włoskich- łyżka
jagód goi- 3 łyżki proszku
czekolada na gorąco na wierzch bajaderek:-
czekolada gorzka + 2 łyżki
śmietanki 36%- posypkaWYKONANIE:Pierniki pokrusz, zalej roztopionym
masłem i
olejem kokosowym.
Śliwki i
jagody goi zalej wrzątkiem (dodaj
syrop o smaku
rumowym), odstaw na 20 minut.Pierniki pokruszone z tłuszczem,
śliwki i
jagody umieść w wysokim naczyniu, blenderem zmiksuj na gładką masę, gdyby masa była za gęsta dodaj odrobinę wrzątku ze
śliwek.Do masy dodaj pozostałe składniki i wymieszaj masę rękoma, uformuj kuleczki, ułóż na talerzu.
Czekoladę gorzką umieść w kubeczku dodaj
śmietanę i wstaw do mikrofali na 30 sekund aby
czekolada się rozpuściła. Energicznie wymieszaj masę łyżką , na gładki krem.Gęstym
czekoladowym kremem posmaruj obficie bajaderki, posyp ulubioną posypką.Wstaw do lodówki na 30 minut.Gotowe!
SMACZNEGO!