ßßß
SKŁADNIKI NA SPÓD FORMA O ŚREDNICY 28 CM :35 ciastek oreo110 g roztopionego, przestudzonego masłaSKŁADNIKI NA CZEKOLADOWE GANACHE :400 ml słodkiej śmietanki2 tabliczki mlecznej czekolady2 tabliczki gorzkiej czekolady100 g masłaDEKORACJA :kawałki ciastek oreopokruszona czekolada
Ciastka na spód kruszymy na proszek (użyłam misy blendera) i łączymy z roztopionym i przestudzonym masłem, powstałą masą wypełniamy dno i boki formy do tarty, dociskamy palcami, wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Śmietankę podgrzewamy, gdy zacznie wrzeć zestawiamy ją z palnika, wrzucamy połamane czekolady i masło, zostawiamy w spokoju na 3-4 minutki a następnie trzepaczką całość mieszamy do momentu uzyskania jednolitej, błyszczącej masy. Ganache wylewamy na schłodzony spód, wstawiamy do lodówki, po ok. pół godzinie wyjmujemy, ozdabiamy ciastkami i kawałkami czekolady (wcześniej masa jest zbyt płynna i dekoracja się w niej utopi), ponownie wstawiamy do lodówki - tartę robiłam wieczorem, więc zostawiłam ją tam na całą noc. Następnym razem spróbuję innej opcji, część czekoladowej masy schłodzę i lekko ubiję mikserem, smacznego! :)