Wykonanie
Opuściłam się znowu, pogoda mnie dopadła, jesienny sen i niemoc... wybaczycie, mam nadzieje:)Dziś prezentuje mięciutkie wegańskie
trufelki śliwkowe z orzeszkiem...trochę kapryśne... nie chciały poddać się
czekoladzie, zbyt delikatne są ale dla ułatwienia można otoczyć w
kakao - będą równie pyszne:) Polecam na tą niepogodę szczególnie!
przepis własnySkładniki:100g suszonych
śliwek2 łyżki
Whiskykilka orzeszków laskowych
czekolada gorzka 70%2 łyżeczki
oleju kokosowegoOrzechy uprażyć w piekarniku w temperaturze 170' przez około 15 minut, co jakiś czas podrzucając blaszką, obrać je z łupinek i odstawić.
Śliwki należy zmiksować z
Whisky na gładką masę i włożyć do zamrażalnika na około pół godziny, następnie z masy formować kulki, zrobić wgłębienie i wcisnąć orzeszek. Ponownie włożyć do zamrażalnika na 30 minut. W tym czasie stopić
czekoladę z
olejem kokosowym, w której zanurzać
trufelki i układać na kratce. Wierzch udekorować połówką orzeszka.Smacznego:)