Wykonanie
Są pyszne. Nie wymagają wiele pracy, a są prawdziwym rarytasem. Swego czasu widziałam je na wielu blogach i kiedy w końcu udało mi się zakupić masę marcepanową od razu postanowiłam je zrobić. Nie zawiodłam się, są genialne.Idealne na chwilę zapomnienia kiedy dookoła choroba pustoszy cały dom :((


Składniki200 g masy marcepanowejok 15 suszonych
śliwek100 g
gorzkiej czekoladypół szklanki soku/syropu/alkoholu
Śliwki zamoczyć na noc w
alkoholu lub w ulubionym soku (ciepłym) - w wersji bezalkoholowej. Następnie
śliwki odsączyć.
Czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej lub w mikrofalówce. Pojedynczą
śliwkę obtoczyć w
masie marcepanowej a następnie oblać
czekoladą. By polewa znajdowała się na całości nadziać
śliwkę na patyczek do szaszłyków i suszyć w pozycji pionowej (jak na zdjęciach).