ßßß Cookit - przepis na Miękkie pierniczki (na ostatnią chwilę)

Miękkie pierniczki (na ostatnią chwilę)

nazwa

Wykonanie

Upieczone wczoraj wieczorem, miękkie pierniczki z dodatkiem ziemniaków. Jeśli jeszcze nie macie gotowych to zapraszam do pieczenia :) Pomysł znalazłam tutaj i lekko zmodyfikowałam. Wyszły bardzo smaczne, od razu po upieczeniu kilka(naście) zniknęło. Robiłyśmy dość małe pierniczki, bo akurat takie miałyśmy foremki (dziękujemy Cioci Ewie :) Dziewczynki udekorowały niektóre lukrem z nierafinowanego cukru i soku z cytryny.
Składniki:
1 szkl mąki gryczanej (zmieliłam niepaloną grykę)
1 szkl mąki ryżowej (zmieliłam brązowy okrągły ryż)
2 średnie ziemniaki, ugotowane i zgniecione
2 łyżeczki proszku do pieczenia (użyłam bez fosforanów)
szczypta soli morskiej lub himalajskiej
po 1 łyżeczce karobu i kakao
ok. 100 ml masła sklarowanego
3/4 szkl melasy (użyłam buraczanej) lub miodu
2 małe jajka (użyłam "0")
4-5 łyżeczek przyprawy piernikowej (użyłam mieszanki cynamonu cejlońskiego, imbiru, anyżu i gałki muszkatołowej)
Mąki wymieszałam z utłuczonymi ziemniakami, proszkiem do pieczenia, solą, karobem i kakao.
Masło i melasę rozpuściłam w rondelku z dodatkiem przypraw. Lekko ostudziłam i dodałam do suchych składników wraz z jajkami. Zagniotłam dość lepkie ciasto, które następnie wałkowałam pomiędzy papierem do pieczenia (by nie przyklejało się do wałka). Wycinałam foremkami pierniczki i delikatnie przekładałam na blachę.
Pierniczki piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 7 minut (większe 14-15).
Po ostudzeniu dekorowałam lukrem (tzn. dzieci dekorowały).
Źródło:http://tysiacsmakow.blogspot.com/2015/12/miekkie-pierniczki-na-ostatnia-chwile.html