ßßß


350 gramów szynki wędzonej (może być bardziej tłuściutka)500 gramów pieczarek (użyłam tylko kapeluszy)1 duża cebula2 puszki pomidorów w sosie własnym (razem 800 gramów)1/3 szklanki zimnej wody + 1 łyżka mąki pszennej (z górką)tarta mozzarellasól, pieprzsłodka papryka (sporo), ewentualnie 1 lub 2 szczypty papryki ostrej lub pieprzu cayennezioła do bolognese lub do potraw włoskichokoło 400 gramów ulubionego makaronuPieczarki myjemy, kroimy na mniejsze cząstki, podsmażamy na oleju w dużym rondlu.
Szynkę kroimy w kosteczkę, cebulę siekamy, przysmażamy osobno na patelni, dodajemy do pieczarek. Potem lekko przyprawiamy (wstępnie) i wlewamy obie puszki pomidorów, przykrywamy pokrywką i dusimy na niewielkim ogniu do zredukowania sosu.
Wodę mieszamy z mąką, mieszankę wlewamy do sosu, zagotowujemy intensywnie mieszając, doprawiamy.Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, polewamy sosem i posypujemy tartą mozzarellą.