Wykonanie
Przepyszny i błyskawiczny, gorąco polecamy ! Wersję z
boczkiem i bez
pieczarek możecie zobaczyć TUTAJ .
350 gramów
szynki wędzonej (może być bardziej tłuściutka)500 gramów
pieczarek (użyłam tylko kapeluszy)1 duża
cebula2
puszki pomidorów w sosie własnym (razem 800 gramów)1/3 szklanki zimnej
wody + 1 łyżka
mąki pszennej (z górką)
tarta mozzarellasól,
pieprzsłodka papryka (sporo), ewentualnie 1 lub 2 szczypty
papryki ostrej lub
pieprzu cayennezioła do bolognese lub do potraw włoskichokoło 400 gramów ulubionego
makaronuPieczarki myjemy, kroimy na mniejsze cząstki, podsmażamy na
oleju w dużym rondlu.
Szynkę kroimy w kosteczkę,
cebulę siekamy, przysmażamy osobno na patelni, dodajemy do
pieczarek.
Potem lekko przyprawiamy (wstępnie) i wlewamy obie puszki
pomidorów, przykrywamy pokrywką i dusimy na niewielkim ogniu do zredukowania sosu.
Wodę mieszamy z
mąką, mieszankę wlewamy do sosu, zagotowujemy intensywnie mieszając, doprawiamy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy, polewamy sosem i posypujemy tartą
mozzarellą.