Wykonanie
Taka szarlotka na delikatnym
biszkopcie, przykryta
śmietanową pianką to szarlotka iście królewska. Jest bardzo smaczna, z dużą ilością
jabłek i kremem więc zaspokoi wielu miłośników słodkości. Będzie idealnym deserem na specjalną okazję i ozdobą stołu w świąteczny dzień.Szarlotki i jabłeczniki są bardzo mile widzianymi ciastami w naszym domu. Wszyscy je lubią, zarówno domownicy jak i zaprzyjaźnieni gości. I dlatego bardzo lubię je przygotowywać.Unikasz ciast z powodu nietolerancji glutenu? Upiecz szarlotkę na jaglanym spodzie - to wersja bezglutenowa tego bardzo lubianego ciasta.

Przepyszna szarlotka na
biszkopcie z
bitą śmietanączas przygotowania: 40 minut + kilka/kilkanaście godzin chłodzeniaskładniki:
BISZKOPT - 5 średnich
jajek100 g zwykłego, drobnego
cukru100 g
mąki pszennej tortowejszczypta
soliskórka otarta z połowy
cytryny3 łyżeczki
soku z cytrynyMASA
JABŁKOWA - 2 słoiki
jabłek prażonych poj. 0,9 l1 op.
galaretki cytrynowej w proszku (takiej na 0,5l
wody)MASA ŚMIETANOWA - 650 ml
śmietanki kremówki 30%1 op.
galaretki cytrynowej w proszku2-3 łyżki
cukru pudrudo posypania wierzchu: 30-50 g
gorzkiej czekolady




Jak zrobić szarlotkę królewską?
BISZKOPT -
jajka wybiłam do miski, dodałam
sól i zaczęłam ubijać. Kiedy się spieniły dosypałam
cukier i ubijałam na najwyższych obrotach miksera przez kilkanaście minut aż masa była kremowa, bardzo gęsta i prawie sztywna. Zmniejszyłam obroty do minimum i dalej ubijając dosypywałam partiami przesianą
mąkę. Na koniec dodałam skórkę otartą z wyszorowanej i sparzonej
cytryny oraz
sok cytrynowy.Ciasto wylałam do naszykowanej formy (23x34cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piekłam 20 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu zostawiłam
biszkopt w formie aż ostygł i dopiero wtedy okroiłam brzegi i wyjęłam ciasto. Po oderwaniu papieru ciasto przełożyłam z powrotem do tej samej formy.MASA
JABŁKOWA -
jabłka udusiłam jesienią dodając do nich tylko niewielką ilość
cukru, do smaku, i trochę
soku cytrynowego. Teraz wystarczyło, że wyjęłam je ze słoików do rondla i powoli zagotowałam - ostrożnie żeby nic się nie przypaliło. Do gorących
jabłek wsypałam suchą
galaretkę i wymieszałam bardzo dokładnie żeby się rozpuściła. Ostudziłam a zimne wyłożyłam na
biszkoptowy spód. Wyrównałam wierzch.MASA ŚMIETANOWA -
galaretkę rozpuściłam w 80 ml gorącej
wody, ostudziłam. Bardzo mocno schłodzoną
śmietankę ubiłam z dodatkiem
cukru pudru. Kiedy była już sztywna nie przerywając ubijania powoli dolewałam ostudzoną
galaretkę. Masę
śmietanową wyłożyłam na
jabłka i odstawiłam ciasto do lodówki na całą noc.Przed podaniem wierzch posypałam drobno startą
gorzką czekoladą.Jeśli nie macie gotowych jabłuszek w słoikach uduście ok. 1,5 kg obranych i pokrojonych drobno
jabłek dodając tylko niewielką ilość
wody, trochę
cukru i
soku cytrynowego do smaku.