Wykonanie
Za oknem od kilku dni panuje przeraźliwy mróz. Nasz organizm potrzebuje ciepłych, rozgrzewających i sycących pokarmów, aby mógł odpowiednio się rozgrzać. Idealnie nadaje się do tego tradycyjne danie kuchni polskiej, a mianowicie zrazy. Fantastyczna potrawa dla wszystkich fanów tradycyjnych smaków ( a zwłaszcza mięsożerców).Do jej przygotowania idealnie nadaje się brytfanka, którą można używać na kuchence indukcyjnej oraz w piekarnika. Bardzo fajną znajdziecie w sklepie www.garneczki.pl
Ilość porcji: 8Czas przygotowania: 30 minut + 90 minut duszenieSkładniki:8 płatów
karkówki ( w promocyjnej cenie znajdziecie TUTAJ)4
ogórki kiszonekromka czerstwego
chlebacebulaOk. 100g
boczku w kawałku lub
kiełbasyOk. 400 ml
bulionu wołowegoOlej do smażenia
Przyprawy: świeżo mielona
sól świeżo mielony
pieprz,
liść laurowy, kilka ziarenek
ziela angielskiegoKarkówkę rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty. Oprószamy je z obu stron świeżo mielonym
pieprzem oraz świeżo mieloną
solą.
Ogórki tniemy na ćwiartki.
Cebule obieramy i kroimy na plastry.
Chleb kroimy w paski, podobnie robimy z
boczkiem. Na każdym płacie
karkówki przy jednym (węższym końcu) układamy po kawałku
chleba,
boczku, 2 kawałkach
ogórka i
cebuli.
Karkówkę zawijamy w rulonik i związujemy nitką. Rozgrzewamy brytfankę z odrobiną
oleju. Obsmażamy zrazy układając je złączeniem do dołu. Wówczas rolady nie rozpadną się. Kiedy obsmażymy na złoty kolor wszystkie zrazy z każdej strony układamy je w brytfance i zalewamy ciepłym
bulionem. Dorzucamy
liść laurowy oraz kilka ziarenek
ziela angielskiego. Czekamy aż zacznie wrzeć i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na około 90 minut. Pod koniec duszenia sprawdzamy czy
sos jest odpowiednio doprawiony i dodajemy
przyprawy jeżeli są konieczne. Kontrolujemy również ilość
bulionu i uzupełniamy w razie konieczności. Kiedy
mięso będzie miękkie wyjmujemy brytfankę z piekarnika i zostawiamy na kilka minut. Poddajemy na ciepło np. z pyzami i
buraczkami. Smacznego :)
Post powstał przy współpracy ze sklepem garneczki.pl