Wykonanie
Cześć =)
Łosoś, to jedna z ulubionych ryb Kasztanowej Kuchni, która gościła na naszym blogu już wiele
razy.Dziś chciałbym przedstawić
łososia ugotowanego, wraz z warzywami, na parze w parowarze, w towarzystwie sosu na bazie
jogurtu greckiego,
czosnku i
koperku. Orzeźwiający smak tego sosu wspaniale łączy się ze smakiem
łososia.Gotowanie na parze jest najzdrowszą formą obróbki termicznej. Produkty przygotowywane w parowarze zachowują witaminy i składniki mineralne, które ulegają wypłukaniu podczas gotowania w wodzie. Dostarczamy w ten sposób naszemu organizmowi więcej składników odżywczych. Gotowanie tą metodą pozwala na zachowanie naturalności smaku, koloru i konsystencji przyrządzanych dań. Najważniejszą zaletą takiego gotowania jest maksymalne ograniczenie utraty witamin i mikroelementów z produktów, która przy tradycyjnym gotowaniu w wodzie jest bardzo duża.Głównymi atutami gotowania na parze są: lekkostrawność, mniejsze straty substancji odżywczych, szybkie zmiękczanie tkanek produktu, niewielka zawartość tłuszczu.Zachęcam wszystkich do samodzielnego przygotowania
łososia w ten sposób, ponieważ naprawdę warto!
Potrzebne będą (na 2 porcje):- około 400g filetu z
łososia- kilka
ziemniaków- kilka
marchewek-
sól,
pieprz- ulubione
zioła (tu użyta mieszanka to
pietruszka,
rozmaryn,
czosnek i
cytryna)- na sos:
jogurt typu greckiego,
sól,
pieprz, 2 ząbki
czosnku,
koperekSposób wykonania:1) Filet z
łososia dzielimy na 2 mniejsze kawałki, posypujemy
solą,
pieprzem i ulubionymi
ziołami.2)
Ziemniaki i
marchewki obieramy.
3)
Rybę i warzywa umieszczamy w parowarze, a następnie parujemy przez około 20 minut.
4)
Jogurt grecki wlewamy do miski, dodajemy 2 ząbki
czosnku startego w prasce,
sól,
pieprz i
koperek, po czym wszystko dokładnie mieszamy.
Smacznego =)