Wykonanie
Cześć! Tym razem polecam Wam pożywny krem z
buraków. Wypróbowałam przepis od koleżanki z pracy i wyszła z tego bardzo smaczna, gęsta, intensywna kolorystycznie zupka. Jest wartościowa tym bardziej, że
buraki posiadają cenione od dawna właściwości lecznicze. Główną ich wartością są naturalne barwniki - antocyjany, które również występują w
czerwonym winie. Wzmacniają naszą odporność, rzadziej łapiemy wszelkiego rodzaju infekcje, poza tym spowalniają procesy starzenia i zapobiegają nowotworom.
Buraki są bogate w kwas foliowy, zawierają witaminę C, ale także są cennym źródłem pierwiastków mineralnych, takich jak: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor,
fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt, rubid i cez. Są oczywiście ważnym środkiem krwiotwórczym, dzięki
czemu ich spożywanie zapobiega anemii. Jest także coś dla Pań w okresie menopauzy, m.in. łagodzą uderzenia gorąca, migreny, zmniejszają ryzyko zachorowania na osteoporozę.

Składniki : (na ok. 4 porcje)
- 1,5l
wywaru warzywnego (może być z dwóch
kostek rosołowych, najlepiej wołowych - bez konserwantów, glutaminianu itp.)
- 6
buraków- 4 średniej wielkości
ziemniaki- 3
marchewki- 1 duża
cebula- ok. 150 ml słodkiej
śmietanki (18% lub 30%)
- sok z połówki
cytryny lub 2 łyżki
octu-
przyprawy:
sól morska,
czosnek granulowany,
pieprz kolorowy,
pieprz biały,
tymianek,
majeranek,
- grzanki
ziołowe.
Sposób przygotowania:
1. Warzywa obieramy; kroimy
buraki,
ziemniaki,
marchewkę w kostkę i zalewamy
wywarem warzywnym - gotujemy do miękkości wraz z
przyprawami (jak najkrócej to możliwe, aby nie stracić cennych wartości odżywczych; ilość przypraw wg. uznania ),
2. Kroimy w kosteczkę
cebulę, podsmażamy do miękkości na niewielkiej ilości
oleju rzepakowego (można lekko posolić, szybciej wówczas mięknie); dodajemy do zupy buraczanej oraz dodatkowo
sok z cytryny lub 2 łyżki
octu, który świetnie wydobędzie smak
buraka. Jeszcze chwilę gotujemy,
3. Całość miksujemy blenderem na gładką masę i dodajemy
śmietanę.
Zupka jest sycąca, pięknie wygląda i bardzo dobrze smakuje z ziołowymi grzankami, które można wykonać samodzielnie poprzez podsmażenie
chleba pokrojonego w kostkę wraz z suszonymi
ziołami; ja akurat zakupiłam gotowca :)

Smacznego.