ßßß
Składniki : (na ok. 4 porcje)- 1,5l wywaru warzywnego (może być z dwóch kostek rosołowych, najlepiej wołowych - bez konserwantów, glutaminianu itp.)- 6 buraków- 4 średniej wielkości ziemniaki- 3 marchewki- 1 duża cebula- ok. 150 ml słodkiej śmietanki (18% lub 30%)- sok z połówki cytryny lub 2 łyżki octu- przyprawy: sól morska, czosnek granulowany, pieprz kolorowy, pieprz biały, tymianek, majeranek,- grzanki ziołowe.Sposób przygotowania:1. Warzywa obieramy; kroimy buraki, ziemniaki, marchewkę w kostkę i zalewamy wywarem warzywnym - gotujemy do miękkości wraz z przyprawami (jak najkrócej to możliwe, aby nie stracić cennych wartości odżywczych; ilość przypraw wg. uznania ),2. Kroimy w kosteczkę cebulę, podsmażamy do miękkości na niewielkiej ilości oleju rzepakowego (można lekko posolić, szybciej wówczas mięknie); dodajemy do zupy buraczanej oraz dodatkowo sok z cytryny lub 2 łyżki octu, który świetnie wydobędzie smak buraka. Jeszcze chwilę gotujemy,3. Całość miksujemy blenderem na gładką masę i dodajemy śmietanę.Zupka jest sycąca, pięknie wygląda i bardzo dobrze smakuje z ziołowymi grzankami, które można wykonać samodzielnie poprzez podsmażenie chleba pokrojonego w kostkę wraz z suszonymi ziołami; ja akurat zakupiłam gotowca :)
Smacznego.