Wykonanie
Dania
rybne powinny znaleźć się w naszej diecie przynajmniej raz, dwa
razy w tygodniu. Można urozmaić jadłospis z użyciem ryb i wykorzystać je inaczej niż tradycyjnie pieczona lub smażona.Proponuję zapiekankę z
ryby, rodzaj dowolny. Połączenie
cebuli i
pieczarek świetnie współgra ze smakiem
ryby.
SKŁADNIKI:3 duże
filety z ryby ( u mnie miruna)1/2 kg
pieczarek3 duże
cebule20 dag.
sera żółtego do starcia.0,25 l
śmietany - kwaśnej1
jajko2 łyżki
oleju do smażeniaWYKONANIE:
Rybę kroimy na małe kawałki , przyprawiamy i lekko obsmażamy.
Układamy w naczyniu żaroodpornym, u mnie forma do tarty ( duża).Na
rybkę wykładamy
pieczarki wcześniej skrojone i podsmażone tak, żeby
woda odparowała.
Pieczarki lekko doprawiamy do smaku.
Na
pieczarki układamy uduszoną
cebulkę.
Na to wszystko,
śmietana rozbita z
jajkiem i odrobiną
startego sera. Wersja dla liczących kalorie, to
jogurt naturalny rozbity z
jajkiem.
.
Na wierzch wsypujemy resztę
startego sera, nakrywamy folią aluminiową.Zapiekamy ok. 40 min w temperaturze 200 stopni.
Podajemy z dowolną surówką. Lub jak kto woli.SMACZNEGOCzekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.