Wykonanie
Ryby to bardzo wartościowy element naszej diety. W rybach mamy pełnowartościowe
białko, które jest wysoko przyswajalne. Poza tym witamina D, kwasy tłuszczowe omega-3, składniki mineralne. Warto wiec
ryby wprowadzić do naszej diety. Zapiekanka z
rybą może nam smakować w połączeniu z
pieczarkami,
cebulką...
SKŁADNIKI:3 duże
filety z pangi ( może być inna
ryba)1/2 kg
pieczarek3 duże
cebule20 dag.
sera żółtego do starcia.0,25 l
śmietany - kwaśnej1
jajkoWYKONANIE:
Rybę kroimy na małe kawałki , przyprawiamy, obtaczamy w
mące i smażymy. Układamy w naczyniu żaroodpornym, u mnie forma do tarty ( duża).Na
rybkę wykładamy
pieczarki wcześniej drobno skrojone i podsmażone tak, żeby
woda odparowała.
Pieczarki lekko doprawić do smaku. Na
pieczarki układamy uduszoną
cebulkę. Na to wszystko,
śmietana rozbita z
jajkiem. Zapiekamy 30 minut. Po tym czasie posypujemy
startym serem i pieczemy jeszcze ok 10 min.Podajemy z dowolną surówką.SMACZNEGO