ßßß
Składniki:10 dkg dowolnego sera żółtego1 mała biała cebula10 dkg szynki1 małe jajko2 łyżki kwaśnej śmietany5 dużych pieczarekczarny pieprz1 i 1/2 opakowania ciasta francuskiegoPrzygotowanie:Ciasto francuskie podzielić na równe części. Z 1 i 1/2 opakowania ciasta powinniśmy uzyskać 10 prostokątów.W miseczce rozbić jajko i lekko roztrzepać. Dodać szczyptę czarnego pieprzu i 2 łyżki śmietany.Pieczarki pokroić w prążki, cebulę w średniej wielkości kostkę a szynkę w paseczki.Ser utrzeć na tarce o grubych oczkach.Wszystkie składniki wymieszać z jajkiem i śmietaną.Na pięć prostokątów ciasta francuskiego wyłożyć równomierną ilość nadzienia. Nadzieniem nie pokrywamy całego ciasta, musimy zostawić około pół centymetra wolnej przestrzeni ramki ciasta, abyśmy mogli łatwo je skleić.Po nałożeniu nadzienia, każdy prostokąt przykrywamy pozostałym ciastem francuskim. Brzegi lekko doklejamy widelcem a górę nacinamy delikatnie nożem, w około 3 miejscach.Wszystko smarujemy jajkiem i pieczemy na złoty kolor. Temperatura 180 stopni, średnio 25 minut.Podajemy ciepłe samo albo jeśli ktoś lubi można zaserwować z ketchupem. Pycha. Smacznego!