Wykonanie
Po krótkiej przerwie czas na nowy przepis. Dzisiejsza propozycja jest zdecydowanie dla leniwych albo tych, którzy nie lubią spędzać czasu w kuchni.Nadaje się idealnie na przekąskę, na lunch ale sprawdzi się także gdy odwiedzą nas znajomi i chcemy im podać coś szybkiego "na ciepło".
Ciasto francuskie, bo o nim
mowa, przygotowane w zaprezentowany przeze mnie sposób, może
mieć różne nadzienia. Można użyć
kurczaka,
mięsa wołowego, warzyw lub
szynki. Wariacji jest mnóstwo.Podam Wam dzisiaj przepis na opcję z
szynką i
pieczarkami.
Składniki:10 dkg dowolnego
sera żółtego1 mała biała
cebula10 dkg
szynki1 małe
jajko2 łyżki kwaśnej
śmietany5 dużych
pieczarekczarny pieprz1 i 1/2 opakowania
ciasta francuskiegoPrzygotowanie:
Ciasto francuskie podzielić na równe części. Z 1 i 1/2 opakowania ciasta powinniśmy uzyskać 10 prostokątów.W miseczce rozbić
jajko i lekko roztrzepać. Dodać szczyptę
czarnego pieprzu i 2 łyżki
śmietany.
Pieczarki pokroić w prążki,
cebulę w średniej wielkości kostkę a
szynkę w paseczki.
Ser utrzeć na tarce o grubych oczkach.Wszystkie składniki wymieszać z
jajkiem i
śmietaną.Na pięć prostokątów
ciasta francuskiego wyłożyć równomierną ilość nadzienia. Nadzieniem nie pokrywamy całego ciasta, musimy zostawić około pół centymetra wolnej przestrzeni
ramki ciasta, abyśmy mogli łatwo je skleić.Po nałożeniu nadzienia, każdy prostokąt przykrywamy pozostałym
ciastem francuskim. Brzegi lekko doklejamy widelcem a górę nacinamy delikatnie nożem, w około 3 miejscach.Wszystko smarujemy
jajkiem i pieczemy na złoty kolor. Temperatura 180 stopni, średnio 25 minut.Podajemy ciepłe samo albo jeśli ktoś lubi można zaserwować z
ketchupem. Pycha. Smacznego!